De flesta av oss vill ta många bilder på våra resor för att få minnen med oss hem. Det är ett bra sätt att förlänga resan, när man kan se tillbaka på de dagar man varit på resande fot. Det finns en del saker man kan tänka på för att få bra bilder med sig.

Syftet med resbilder

Man bör först tänka på av vilken anledning man tar bilderna. Är det för att försöka kapsla in känslan på platsen, eller mer ett sätt att dokumentrea den. Oftast är det en blandning av de två, men bilderna bör tas på lite olika sätt för att uppnå sina olika syften. För att kapsla in känslan handlar det om att våga fotografera detaljer och fånga olika färger, skuggor och ansiktsuttryck. Dessa bilder kan tas med hänsyn till vart de ska publiceras. Vill man ha dem på Instagram, eller ska man köpa några snygga ramar från https://www.bga.se, som även gör det lätt att kombinera dem med olika inredningsprylar? Att från början ha i åtanke vart bilderna ska hänga på väggen kan ge en bra hint om vilka objekt man ska försöka fånga. Via BGA kan man även se en hel del inspiration hur man kan kombinera känslobilder med andra möbler i ett rum. Ska man istället dokumentera resan handlar det snarare om att fotografera kronologiskt och beskrivande. Alltifrån vägen från flygplatsen till hotellet, hotellrummet och maten man äter. Här gäller det snarare att fånga de olika dagarna och sätta ihop en slags fotodagbok.

Viktigt med variation

Det är alltså viktigt att variera bilder med olika syften. Man kan även variera sig i valet av objekt man fotograferar. För att få en spännande bildbank med sig hem, är det bra om det finns bilder på folk, gator och vyer, samt massor av små detaljer. Egentligen är bilderna en slags berättelse som efteråt ska berätta hur resan upplevdes. Nästan som en film. Den som på förhand har tänkt ut några nyckelbilder man vill ta kan vinna mycket på det. Kanske har man undersökt via nätet hur platsen är uppbyggd. Kanske vill man fokusera på havet i närheten och har sett ut några bra platser att fotografera det ifrån. Man kan även ha en viss stil i sina bilder, och den som använder olika objektiv kan på förhand välja ut vilket eller vilka man ska ha med sig. Genom att välja en egen unik stil kommer bilderna kännas mer dynamiska.

Våga gå närmre

Ofta blir resebilder tråkiga för att de alla är tagna med samma utsnitt. Man har helt enkelt bara gått runt med en kamera och fotat allting från samma avstånd. Ett problem är att man försöker få med för mycket i varje bild. Både blomvasen i förgrunden, människorna som rör sig bakom, husen i bakgrunden, och den blå himlen överallt. Här gäller det att gå fram med kameran och fokusera på varje del för sig. Är allt viktigt i en bild, blir inget viktigt. Man kan tänka på det i varje vy man fotograferar, särskilt inne i städer, att man får med minst en detaljbild med varje vybild man tar. Med lite övning blir det här ett naturligt sätt att fotografera.