Det där med att fotografera bostäder är inte alltid helt lätt. Oavsett om man fotograferar inomhus eller utomhus kan det vara lite känsligt. Men vad bör man ha koll på när man fotograferar bostäder utomlands?

Fotografera bostäder till salu

Att fotografera bostadsrätter som är till salu kan vara mindre känsligt än att bara ta kort på någon annans hem. Även om bostaden är till salu är det klokt att fråga om man får ta bilder. Ska man köpa bostad i ett annat land kan det vara skönt att ha några bilder att stödja sig på under budgivningen. Ibland kan det nämligen vara så att man inte har möjlighet att besöka bostaden flera gånger innan den ska säljas.

Om man inte ska köpa bostad själv kan man också fotografera bostadsrätter till salu åt andra som är intresserade. Många duktiga fotografer arbetar just med att sälja sina bilder till mäklarbyråer och liknande.

Får man alltid fotografera bostäder?

Nej, det är absolut inte så att man får fotografera fritt. I vissa länder kan reglerna kring fotografering vara väldigt strikta och det gäller även bostadsrätter och andra bostäder som är till salu. Ibland är det bara förbjudet att fotografera inomhus, men andra gånger kan byggnader också ha fotoförbud utifrån. Det kan vara klokt att ha koll på när man reser runt och fotograferar. Har man inte koll på reglerna kan man få böter, och kameran kan bli beslagtagen. En annan sak att tänka på är att boende kan känna sig kränkta om någon plötsligt står och fotograferar rakt in genom fönstren.

Tips för att få bra bilder

Det finns flera saker att tänka på för att bilderna ska bli bra. Det handlar lite om vad man ska fotografera. En av de första sakerna man bör ha koll på är ljuset. Att fotografera i starkt motljus är inte att rekommendera. Det är inte heller så bra att ta bilder med helt fel perspektiv. Motivet ska vara realistiskt. Att ta bilder som avbildar ett rum som större än vad det är i verkligheten kan verka vilseledande och det är inget som uppskattas av bostadsköpare. När man fotograferar bostäder bör man också försöka undvika att få med sig själv eller andra i bilderna. Man vill se bostaden, inte en fotograf. Det gäller oavsett om man fotograferar en bostadsrätt till salu eller om man tar kort på en fastighet utomhus.

Jobba som bostadsfotograf i utlandet

Om man befinner sig utomlands kan man som duktig fotograf arbeta med att fotografera bostäder. Det är inte helt lätt att hitta jobb men ett alternativ kan vara att kontakta mäklarbyråer och fråga om de behöver en fotograf. Om man reser runt mycket är det också klokt att ha kontakt med mäklarfirmor i Sverige. De kan ha kunder runt om i världen och om de då har en fotograf de kan lita på är chansen stor att man blir anlitad om man är ute på resa i det land bostaden befinner sig i.