Visst är det härligt att åka utomlands på semestern men en utlandsresa kostar en hel del. Ett bra sätt att minska kostnaden för resan är att hyra ut bostaden under tiden som du är bortrest. Det är ett bra och enkelt sätt att tjäna lite pengar men det finns en del att tänka på först.

Intresset för villaägare att hyra ut sin bostad under semestern ökar. Det är ett bra sätt att tjäna pengar på och minska kostnaden för semesterresan. Sedan 2013 har det blivit enklare och mer fördelaktigt att hyra ut sin bostad eftersom skatteavdraget nära på fördubblats till hela 40 000 kronor. I praktiken innebär det att du som villaägare kan tjäna skattefria pengar på en korttidsuthyrning upp till detta belopp. Det är givetvis enklare att hyra ut bostaden under den svenska sommaren än under vintertid. Vid uthyrning av en privat bostad har du dock ett stort ansvar trots en bra hemförsäkring så det är bra att konsultera ditt försäkringsbolag först. För dig som inte hyrt ut tidigare kan vara enklare att gå via en professionell uthyrare. Ett tips är att också informera grannarna att bostaden hyrs ut så att de inte blir oroade över att främlingar plötsligt bor i din bostad.

Vid semesteruthyrning kan det vara säkrare att anlita en professionell uthyrare. Det finns många uthyrningsföretag som även kan hjälpa till med praktiska saker såsom tillstånd, försäkringar, hyressättning samt kontrakt. Lika väl som en privatperson kan behöva professionell hjälp med uthyrning av sin bostad kan ett företag behöva professionell hjälp att skapa eller förbättra sitt varumärke. Klingit är en kostnadseffektiv varumärkesbyrå med topptalanger inom design som kan hjälpa ditt företag att uppdatera din logotyp eller ta fram en helt ny grafisk profil. Ett varumärke är en viktig tillgång för ett företag och Klingit kommer att leverera kvalitetsdesign till ditt företag som överträffar dina förväntningar.

När du planerar för att hyra ut din egen bostad finns det några viktiga saker att tänka på. Om du vill hyra ut en hyresrätt eller bostadsrätt (även för kortare tid) kommer du behöva godkännande från hyresvärd eller bostadsrättsförening. Kom ihåg att olovlig uthyrning kan leda till stora problem och ibland även vräkning så det är viktigt att skaffa tillstånd. För villor, radhus eller fritidshus är det fritt fram att hyra ut.

Det är inte alltid lätt att välja rätt hyresgäst och ett gott råd är att begära referenser vid privat uthyrning. Det är viktigt att den som hyr bostaden av dig är den som verkligen kommer att bo i din bostad så att de inte hyr för någon annan. För korttidsuthyrning bör du alltid begära att hyran betalas i förväg eller när hyresgästen får nycklarna. Se till att hyresgästen skriver på en nyckelkvittens som klart visar hur många nycklar som överlämnats och till vem. Ta foton av din bostad innan så att du kan visa bostadens skick om problem skulle uppstå. Ett gott råd är att låsa in dina personliga ägodelar och dyrbar hemelektronik som inte ingår i uthyrningen.