För att dina bilder från resan ska bli så bra som möjligt är det viktigt att du inte bara tänker på hur du arbetar med kameran utan också har med dig rätt teknikprylar. Hur duktig du än är på att hitta unika fotomöjligheter och ljussättningar är det ingen poäng med dem om minnet eller batterierna i kameran tar slut.

Om du gillar att både resa och ta bilder är det bra att satsa på smarta och användbara teknikdelar som gör det enklare för dig att fota. Det kan vara skönt att slippa bära och kånka allt för mycket men samtidigt bör du alltid vara beredd på att fota under olika förhållanden. Gör en checklista för att se till att du har allt du behöver innan du ger dig iväg, och njut sedan av att stressfritt kunna upptäcka och fota världens alla delar.

Var alltid beredd och laddad

Ska du fota med mobilen är det närmast obligatoriskt att inte bara ta med dig en laddare utan också en bra powerbank. Ska du fota med kamera behöver du också ta med dig extra batterier, dels då det ibland kan vara svårt att hitta ställen att ladda på och dels då extrema klimatförhållanden snabbt kan tömma ut ditt batteri. Det spelar ingen roll om du ska resa till världens mest högteknologiska land; när det krisar kommer du garanterat inte hitta möjligheter att rädda situationen. Lagen om alltings jävlighet gäller även utomlands!

För dig som gillar selfies

Fotografer har ofta olika specialiteter och det är inte ovanligt att den som reser också gillar att ta selfies. Här behövs definitivt en bra selfiestick då du vill kunna manövrera kameravinkeln precis som du vill. En kul version av den är en så kallad ”orm-modell” där du istället för en rak pinne får en flexibel variant som du kan fästa runt stänger och pålar.

Bra ljus är också A och O för alla fotografer, proffs som amatörer, och du kan enkelt ta med dig en ringformad selfielampa som ger dig precis den rätta tonen. Skaffa också gärna en mindre tripod för att kunna ta skarpa bilder även under svåra ljusförhållanden. Ett bra stativ är också ett mycket användbart redskap om du tänkte göra videor eller vlogga under resans gång. Komplettera med en kvalitativ mikrofon som ger dig rätt ljud och planerar du att dokumentera vilda äventyr är en actionkamera ett fantastiskt verktyg.

Vilka bilder du än tänker ta och vad du än vill göra med dem är det alltid kul att ha med sig många foton i bagaget. De ger minnen och kan delas med nära och kära, och tack vare rätt teknik får du optimala resultat.