En semester vill man naturligtvis minnas på så många olika sätt som möjligt. Man kanske sparar sin flygbiljett från resan eller så skriver man en resedagbok. Det absolut vanligaste är dock att man använder sig av fotografier. Vissa fotograferar med en större systemkamera, medan andra använder sig av mobiltelefonen.

Oavsett vilken kamera du använder vill du med största sannolikhet att bilderna ska bli bra. Här nedan har vi därför samlat tre tips som kan hjälpa dig att ta mer professionella bilder.

1. Titta på hur du håller kameran

Något så enkelt som en liten vibration kan orsaka att din bild får en suddig skärpa eller åtminstone en som blir sämre än vad den hade kunnat vara. Här är det viktigt att du håller dina armar nära din kropp för att på så sätt kunna hålla kameran stilla och stadigt.

2. Använd dig av ett bra stöd

Gillar du att fotografera på natten eller i svagt ljus? Då kommer du att vara i behov av ett riktigt bra stöd. Ett stativ är tveklöst bäst men det kan också vara lite svårt och knöligt att få med sig. Använd dig istället av andra typer av stöd eller stadigt underlag som du hittar. När mörkret faller på är ett stöd avgörande för hur din bild kommer att bli.

3. Nöjd? Fota lite till

Ta alltid fler bilder på ett och samma motiv. Risken är annars stor att du tror att du fått den perfekta bilden, men blir totalt besviken när du öppnar den på datorn sen. Fota lite till…och lite till.