Vinprovning på Le Bignele i området Valpolicella öster om Gardasjön i Italien.

le bignele, valpolicella

vinprovning valpolicella le bignele italien

Vinprovning på Le Bignele i området Valpolicella

En dag valde vi att styra bilen lite öster om Gardasjön, men ändå norr om Verona för att hamna i Valpolicellaområdet som är väldigt känt för sina väldigt goda viner. Efter att ha kikat lite på TripAdvisor föll valet på en vingård i Valpolicella som hette Le Bignele som hade väldigt fina omdömen på sin vinprovning och som verkade vara ett bra ställe.

Vi körde 45 minuter och ju närmare Le Bignele i Valpolicella vi kom desto mer lantlig miljö mötte vi. Skarpa kurvor på smala vägar och bönder som tutade i kurvorna för att meddela sin framfart. Väl framme visste vi att vi var en timma tidig till vingården öppnades eftermiddagen med sin vinprovning.

Vi parkerade på Le Bignele och strosade runt lite, njöt av omgivningarna i Valpolicella och smakade lite på körsbären som hängde från ett träd. Ganska snart stack en kvinna ut huvudet från bostadshuset därifrån vi hört glatt och livligt diskuterande och porslinslammer, troligtvis från ett middagsbord. Kvinnan välkomnade oss och frågade om vi hade vid att vänta. Absolut, liksom! Vi var ju tidiga.

vinprovning valpolicella le bignele italien

Vi mötte Silvia som tog emot oss på deras vingård Le Bignele ett väldigt fint sätt. Hon visade oss runt lite på gården, småpratade och visade oss även produktionen. Det var väldigt annorlunda att komma till en vingård i Valpolicella /Italien jämfört med den vingård vi besökte i Florida när vi var där förra våren.

Slutligen hamnade vi i ett rum som var väldigt gemytligt inrett för vinprovning och Silvia dukade upp viner, glas, lite sysselsättning för barnen och så bjöd hon oss till att sitta ner.

vinprovning valpolicella le bignele italienVinprovningen och de olika vinerna

Under vinprovningen fick vi prova fem olika viner. Började med lite lättare umgängesviner och så fick vi prova ett vin gjort på Amarone och det var galet gott. Därefter en Recioto som också var himmelsk i munnen. Till vinerna dukade Silvia fram olika oster som naturligtvis var väldigt fint anpassade till vinerna och de här smakerna som gick så bra ihop gjorde hela upplevelsen galet god. Hon bjöd även på lite kex mellan vinerna för att vi skulle kunna bryta av smakerna lite.

Barnen fick även de smaka osten och för våra barn som älskar ost var det lite av himmelriket. Det gällde att hålla sig framme om man själv skulle få en bit ost :o).

Sist ut av de fem vinerna var ett Ripasso som hade tagits tidigare i lagringsprocessen. På så vis hade vinet fått behålla en väldigt stor del sötma och passade galet bra som dessertvin. Vi fick smaka Ripasson tillsammans med chokladbiscotti och det var en smakupplevelse. Tror faktiskt aldrig att jag smakat ett så sött rött vin någonting så det var en överraskande upplevelse. Fantastisk vinprovning med de här tilltuggen!

Slutligen köpte vi med oss en flaska hem och så beställde vi ett gäng som Silvia skulle skicka hem till oss här i Sverige. Sagt och gjort! Mindre än en vecka senare lämnades de ut på vår trappa. Ganska galet faktiskt.

Vinprovning på Le Bignele i området Valpolicella

Vinprovning på Le Bignele i området Valpolicella

 

 

 

 

You may also like

Kommentera