Tunnelbana i New York- bästa sättet att ta sig fram

åka tunnelbana till stranden coney island new york
åka tunnelbana till stranden coney island new york
New York NYC strand nöjespark

Tunnelbana i New York- bästa sättet att ta sig fram

Tunnelbana i New York är supersmidig och enligt oss det absolut bästa sättet att ta sig fram. Den är snabb, billig och det är lätt att hoppas på och åka ett par kvarter (…eller längre) för att slippa promenera.

Vi skrattade gott åt de olika tågchaufförernas sätt att uttrycka sig innan dörrarna stängdes. På Manhattan sa alla ”stay clear off the closing doors”. Men när vi kom upp i Bronx blev det ett annat uttryckssätt :o)… Här sa de plötsligt ”stay clear folks” eller bara ”stay put people”.

Tunnelbana New York, köpa metrocard biljett sjudagarskort veckokort
Klassisk tunnelbanestation där stationens namn är inkaklat på väggen.

 

Hur hitta i tunnelbanan New York / åka till brooklyn
Ena sidan för tunnelbana som går Uptown och andra sidan Downtown.

 

Tunnelbanan under och ovan jord

I de centralare delarna av New York går tunnelbanan under jord. I lägenheten där vi bodde kunde man känna hur hur marken under vibrerade när tunnelbanan passerade. Men om man åker tunnelbanan ner åt Coney Island, mot Queens eller upp i Bronx går den upp ovanför marken. Då hinner man se mycket medan den den kör och plötsligt blir det ett sätt att uppleva delstaten.

Nere i tunnelbanan händer det ofta något. Gatumusiker som spelar och sjunger, dansare m.m. På tunnelbanan fick vi uppleva att personel som arbetade för ideella organisationer klev ombord med stora kylväskor. De bad att alla som var hungriga skulle komma fram så skulle de få mat. Därefter berättade de högt och tydligt vad föreningen stod för och så bad de om pengar för kommande matinköp.

I YouTube filmen nedan kan ni se en liten ”kepsshow” ett par killar bjöd på samtidigt som de drog igång en stor högtalare som de bar med sig. Efteråt ville de såklart ha en slant i kepsen ;o).

tunnelbana till coney island och stranden new york
Tunnelbanan ovanför marken i de ruska kvarteren i Brighton Beach/ Brooklyn.

 

tunnelbana i new york mat metro subway

Att komma på rätt tunnelbana

Det finns stationer i var, varannat gathörn och det är väldigt enkelt att hitta stationerna då de är bra utmärkta. Redan innan man går ner i stationen ser man vilja linjer som går i tunnelbanan.

När man sedan går ner i tunnelbanan är det alltid bra uppmärkt även där. Tydliga skyltar som visar vart man ska gå om man vill åka Uptown eller Downtown eller exempelvis Uptown- Brooklyn. Om man befinner sig på en station som inte går till destinationen går det också oftast smidigt att hoppa på, åka en bit, hoppa av på en station där du kan byta till en annan linje och så hoppa på igen. Så länge du håller dig innanför grindarna åker du på samma biljett. Det är först när du har gått utanförgrindarna som du behöver dra kortet på nytt/betala igen. Har du ett unlimited rides går det inte att dra detta kort inom 17 min efter att du har dragit det. Detta för att flera inte ska kunna åka på samma kort.

 

Att kliva av på rätt ställe

På många av de nyare tunnelbanevagnarna finns det nu paneler så att man kan följa vilken station man är på. Annars ser man enkelt vilken station man är på varje gång tunnelbanan stannar till då varje station är bra uppmärkt (många gånger om) så det går inte att missa vilken station man befinner sig på.

Och om man ändå känner att man vill ha ännu bättre koll, stenkoll. Ja då kan man följa hur tunnelbanan rör sig i appen ”Ulmon New York”. Jag har skrivit om den förr och det är för att den är sååå bra. fungerar klockrent offline och din position uppdateras så bra så att man tom kan se hur långt tunnelbanan kört.

 

tunnelbana hur hitta de olika linjerna
Stor tunnelbanestation vid Union Square på Manhattan. Som ni ser ovanför trappan är det tydligt skyltat vilka linjer man kan åka härifrån.
tunnelbana till stranden coney island och brighton beach brooklyn new york
Matilda vid tunnelbanestationen i Brithton beach, södra Brooklyn där B och Q-linjen går. Här var vi i de ryska kvarteren där tunnelbanan går ovanför marken.

 

Köpa biljett

Att köpa ett kort och fylla på är absolut enklast i en vending machine nere i tunnelbanan enligt mig. På alla tunnelbanestationer finns det vending machines så det är bara att gå ner i närmsta. Det är en enkel maskin där man trycker in vad man vill köpa. Om man inte har ett Metrocard sedan tidigare börjar man med att välja det och sedan väljer man om man vill ladda på pengar och pay-per-ride eller om man vill betala angivet belopp och åka unlimited rides. På MTA:s sida hittar du all info. Som i de flesta automater i USA fungerar både kontanter och VISA-kort.

Sedan är du good to go och det är bara att åka.

tunnelbana new york hur åka. köpa biljet
Klassisk passage in till tunnelbanan. Här Downtown.

tunnelbana new york köpa biljett

 

The metrocard

The Metrocard gäller inte bara på tunnelbanan. Du kan även åka vanlig buss med det och likaså linbanan över till Rosevelt Island. Om du har ett kort med unlimited rides kostar det inget extra utan du drar bara kortet som vanligt. Smidigt va?

Så givetvis passade vi på att åka både linbana till Rosevelt Island och buss över till City Island i Bronx.

Metrokortet används även för att åka Airtrain på flygplatsen JFK. Här gäller dock inte unlimited rides och man kan inte åka fritt på Metrot. Man måste ladda kortet med 5 dollar/ person och sedan kan man använda det.

tunnelbana new york

 

Läs mer

 

You may also like

Kommentera