Tips på bra tv-serier? (Uppdaterat)

Tips på bra tv-serier?

Önskar du tips på nya tv-serier? Svara du ja på den frågan är du säkert en riktig soffälskare precis som jag. Jag älskar att spendera sista timmen för dagen i soffan och då vill jag gärna titta på någon serie. Detta är näst intill den bästa stunden på dagen när alla aktiviteter, mat och möten är överstökade? När barnen är lagda och lugnet och tystnaden lägger sig?

Jag brukar landa i soffan en stund och antingen läsa eller titta på något. Men jag orkar knappt slå på den vanliga tv:n för jag tycker att det mesta som visas är skräp. Bonde söker fru och Martin Timell och gud vet allt, det känns som att jag har sett mig mätt på dessa program. Men serier, det tröttnar jag nog aldrig på. Fördelen med serier framför film är enligt mig att jag får lära känna karaktärerna på djupet och så får jag följa dem under lång tid. Många serier har det blivit under åren och intresset väcktes ganska tidigt med Dallas, Varuhuset, Tre kronor, Rederiet, Kliniken, Skilda världar m.fl. Minns ni dem ;o)?

 

Streama/ Netflix eller direktsänd tv?

Oftast streamar jag mina serier och på så sätt får jag se något jag verkligen vill se och så slipper jag reklamen. Oftast streamat jag direkt från webben, men ibland kikar jag på Netflix eller HBO. Ibland kikar jag direkt på iPaden och om jag tittar i sängen använder jag ofta hörlurar för att inte störa barnen som ligger i vår säng. Men oftast streamar jag upp programmet på tv:n med hjälp av AppleTV eller Crome-casten detta är verkligen favoritteknikprylar! Tanken med det här inlägget är att tipsa er om serier, så jag ska försöka att skriva en liten snutt om de serier jag sett (Tålamod, det kommer mera…). Serietitlar som är svarta har jag sett färdig eller så har jag slutat att titta på dem ;o). Grönmarkerade serier tittar jag på eller väntar på kommande säsong. Men det är också jätteroligt om ni kan tipsa mig. Så vad ser ni på? Tipsa mig.

För visst har Schulman rätt när han säger att livet blir så mycket roligare när man har en tv-serie att följa ;o). Artikeln finns HÄR.

……………………………………………………………………………………………………

Så här ser tv-schemat ut för hösten 2016.

Under hösten är det många serier som jag vill kika på. Kanske gör jag så att jag pausar någon serie och tittar av det till jul istället.

Måndag: Shameless (säsong 7 börjar 3/10), The Fosters (säsong 4 börjar sändas igen 24/1), The Walking dead (säsong 7 startar 24/10), Fear the walking dead (22/8-3/10), The Americans (inget klart startdatum än)
Tisdag: Jane the virgin (säsong 3 börjar 18/10)
Onsdag: Chicago fire (säsong 5 börjar 12/10)
Torsdag: Shooter, The affair, Suits (Säsong 6 börjar sändas 14/7), Nashville (kommer tillbaka 6/1-17), Chicago PD (säsong 4 börjar 22/9), You´re the worst (säsong 3 startar 1/9)
Fredag: Greys anathomi, (säsong 13 börjar 23/9) Chicago med (säsong 2 börjar 23/9), Blacklist (säsong 4 rullar, men jag har pausat denna lite.)

………………………………………………………………………………………………………

Här kommer tips på tv serier. Kanske är någon ny för dig?

Cougar town – (2009-   )

Kikade en halv eller en säsong, minns inte ritkigt. Sedan räckte det för mig. Det här med cougars som dricker vin och ska göra det till en cool grej var inte riktigt för mig. Komedin som var tänkt att infinna sig blev mest töntig. Dålig version av Californication kändes det nästan som.

 

Bron (2011- 2015)

Kriminalare där vi får lära känna profilerna vilket är ett måste för mig om jag ska orka se en kriminalare. Jag gillar inte när det är ett fall varje vecka ex. Men Bron är spännande, riktigt spännande. Och nytänkande! Polisen arbetar över gränsen och vi möter en varm dansk man som har nära till skrattet. I det den här mordupplösningen får han arbeta tillsammans med en riktigt kontrollerande svenska… och ja, jag har nog diagnostiserat henne lite :o). Jag säger; SE DEN!! 


Brothers and sisters – (2006-2011)

Så härlig, varm och familjär serie som handlar om fem syskon, deras familjer och deras mor. Tillsammans driver de även familjeföretaget efter faderns död. Den är så härlig och glädjefylld serien för även om de har problem och stöter på bekymmer finns de alltid där för varandra. Och jag bara älskar hur Matthew Rhys gestaltar sin rollfigur Kevin som är honosexuell. Kärlekshistorien mellan Kevin och Scotty är så fin!

 

The 100- (2014-   )


About a boy – (2014- 2015) 

Serien har ungefär samma handling som filmen med Hugh Grant som kom 2012, men det är just en serie med mycket komik i. Will lever ett väldigt grabbigt liv i sitt kedjehus en dag då Fiona flyttar in i den andra halvan tillsammans med sin son Marcus. Utan att tänka på sitt agerade och handlande växer Will upp och blir ansvarstagande på ett vis han aldrig trott om sig själv.

Serien bjuder på mycket komik och är ljuvlig. Så lättsam och glädjefylld. Med sina 22 min är det en sådan där serie som är lätt att ta till när man bara vill se något litet på iPaden innan läggdags istället för att läsa.

 

Anna Pihl – (2006-2009)

Dansk polisserie som utspelar sig i Köpenhamn och som handlar om Anna både i polisjobbet och privat. Språket och miljön är väldigt charmigt och jag älskade varje avsnitt. Finns fyra säsonger.

 

Bloodline (2015-  )

Familjedrama som utspelar sig i Key Largos underbara miljö. Nästan så att man kan titta på serien enbart för miljöerna :o). Men handlingen som följer och familjeintrigerna som rullas upp är intressanta. Helt klart sevärd!

 

Braking bad – (2007-2013)

Kemiläraren Walt får lungcancer och inser att han behöver sätta upp ett sparkapital för att klara sjukhusräkningarna och för att lägga upp ett sparkapital åt familjen. För att snabbt tjäna pengar börjar han att tillverka meth. Till hjälp för att kunna distribuera dogerna tar han hjälp av Jesse, en tidigare student. Allt går väl inte alltid enligt planerna…

Jag vet att många älskar denna serien och jag gillar serien. Den är välskriven och har er intressant handling. Väl värd att se alltså. Men jag kan inte förstå varför Bryan Cranston har huvudrollen. I serien spelar han Walt på 50+ och lever tillsammans med sin gravida fru som är under fyrtio. För mig hade serien fått en större tyngd och huvudrollsinnehavaren inte varit så gubbig. För att vara trogen sig familj, arbeta som high school lärare och ha lungcancer behöver man inte vara agera så skröplig. Men det är som det brukar vara- gubbe med ung snygg fru. Hade varit roligt om det någongång varit tvärtom.

 

Bron (2011-2015)

Tre säsonger som kom -11, -12 och -15. Tre riktigt bra säsonger där brott har begåtts och den danska- och svenska polisen tvingas samarbeta. Serien är riktigt välgjord både vad det gäller kriminalbitarna, men även på det känslomässiga planet där vi får lära känna karaktärerna och deras relationer. Rekommenderar varmt serien som har vunnit flera priser och sålts till 160 andra länder. Det talar nästa för sig själv!

 

Californication – (2007-2014)

Författaren Hank Moody (David Duchovny som många minns som Fox Mulder i -90talets stora serie Arkix X.) lever ett ganska rörigt liv, med dagar många av oss känner igen från den tidiga vuxenåldern. Han försöker få ordning på sitt skrivande och strukturera upp sitt liv, men dagarna slutar ofta med ett glas i handen och en kvinna i sängen… Men i slutändan finns det alltid bara två kvinnor som betyder något – hans ex och dottern. Riktigt bra serie om än lite mycket sex och droger. Men jag gillar historien som följer och alla sju säsongerna även om den sista var aningens seg.

 

Chasing life- (2014- 2015) 

24 åriga April bor tillsammans med sin mamma, mormor och syster efter att fadern några år tidigare omkommit i en olycka. Livet är bra och April börjar få snurr på sin karriär. Hon träffar även en kille på jobbet som hon faller för och börjar träffa…. Men så får hon beskedet att hon har leukemi…

Åh, så sevärd! För er som gillar Parenthood, Hart of Dixie, Expected life mfl, detta måste ses!

 

Chicago Fire (2012-  )

Het! Som namnet säger utspelar sig serien på en brandstation i Chicago. Mest fokuserar serien på två brandmän och två tjejer som jobbar på ambulansen. Bra dynamik och jag gillar serien jättemycket.

 

Chicago med (2014- )

Den tredje serien i ”Chicago-triologin”. Jag gillar att vi får följa personalen och bli personliga med dem samtidigt som det förekommer något fall varje vecka. Ibland dyker karaktärer från Fire och Pd upp och ett par gånger per säsong är det sagt att dessa tre serier ska köra crossovers, dvs att vi får följa en story i alla tre serierna men ur olika perspektiv. Det känns kul med crossovers, men personligen föredrar jag se vanliga avsnitten där vi får följa karaktärerna på ett personligare plan.

 

Chicago PD (2013- )

Chicago ur polisens synvinkel och den andra serien av tre producerad av Dick Wolf. Jag gillar Sophia Bush (Jag gillade henne så mycket i One Tree Hill så det är jättekul att se henne i en huvudroll igen.) starkt i sin roll som tuff polis uppvuxen som fosterbarn hos sin nuvarande chef Hank Voight (Har ni sett Jason Beghe i Californication så är detta två helt olika roller ;o). ). Sedan gillar jag kärlekshistorien som pågår mellan fallen med Kim Burgess och Adam Kazak väldigt mycket.

 

Chesapeake shores (2016- )

En sådan där varm, dramaserie som handlar om familjen och kärleken. Redan efter första avsnittet tokgillande jag serien och grämde mig över att första säsongen bara innehöll 10 avsnitt. Gillar du Parenthood, Friday Night Lights m. fl så är denna ett måste.

 

Dexter – (2006-2013)

Har ni sett massmördaren som väljer ut sina offer enligt en hederskod och enbart mördar folk som har gjort sig förtjänta av det? Om ni inte har sett Dexter är denna serien ett måste. Den har allt! Tyvärr är serien och åtta säsonger till ända.

Fear the walking dead (2015- ) Vi får följa nya individer i den tid då viruset bröt ut och började sprida sig. Eftersom Walking dead har gått så många år nu är man ganska luttrad och sitter inte lika ofta på nålar som man gjorde i början. Så jag upplever inte riktigt samma nerv här som jag upplevde i början med WD, men att kika känns ändå som ett måste :o).

 

Friday night lights (2006-2011)

Under fem säsonger följer vi familjen Taylor som bor i Texas, USA. Familjens liv kretsar runt highschool där dottern Julie går och kring fotbollslaget som pappa Eric coachar. Åh, vad jag gillar tonen och stämningen i serien. Så varm och mysig och ändå så verklighetsanknuten.  Trots att den har några år på nacken tycker jag att det här är en ”måste se- serie”. Klicka på titeln så kommer du till ett inlägg där jag skrivit mer om Friday night lights

 

Game of  Thrones –

 

Gilmore girls  (2000-2007)

Under sju underbara säsonger följer vi Lorelai som blev mamma vid sexton års ålder och hennes dotter Rory. Underbar serie med Lauren Graham (Som spelar en huvudroll i Parenthood som även den tillhör en av de där ”måste-se-mysserierna”) i huvudroll. Under sommaren 2016 har det även börjat spekuleras runt en fortsättning eller kanske ett par uppföljningsfilmer likt de som kom några år efter avslutningen av Veronica Mars. Det ska bli spännande att se vad de väljer att göra. Enligt vad jag läst mig fram till har så gott som alla skådespelarna tackat ja till att medverka och det känns ju jätteroligt.

 

Greys Anathomi – (2005-  )

Vi följer läkarna och människorna på ett sjukhus. I många år var detta min favoritserie, men jag orkar inte den längre! Tycker ni att serien fortfarande håller måttet? Jag känner att den bara maler på och att de bara tragglar, ungefär som Cityakuten på slutet… Så tyvärr har jag slutat se denna. Men ;o), efter tre veckors sjukskrivning pga bakterier i magen började jag kika på serien igen. Tittade av tre säsonger och nu tycker jag att den är fantastisk igen. Efter 12 säsonger levererar den fortfarande.

 

Hart of Dixie – (2011- 2015 )

Underbar, underbar feel-good serie! Zoe som specialiserat sig på kardiologi får inget stipendium och tvingas flytta från sitt älskade New York till södern för att arbeta som allmänläkare på sin döde fars klinik. I Bluebell lär hon sig att allt inte handlar om karriär utan att livet är så mycket mer – möten mellan människor och kärlek.

Jag är inte särskilt förtjust i highschool och college-serier. Hart of Dixie ligger snäppet ovanför dessa. Dessutom tror jag att de flesta som ser serien blir lite småkära i staden och dess omgivningar och gärna skulle vilja flytta till en småstad i Alabama :o). Gillar ni Gilmore Girls, Parenthood och Greys Anatomi? Då är denna serie ett måste. Men ärligt talat var sista säsongen lite för cheesy…

 

Homeland – (2011-  )

Har sett första säsongen och serien är ok, men ändå är jag inte så sugen på den. Känner inte för karaktärerna och handlingen. Men när jag inte har något annat att se ska jag nog försöka ge den en chans till.

 

Innan vi dör (2017)

Den svenska serien som innehåller tio entimmarsavsnitt är producerad av SVT och håller hög kvalité. Marie Richardson spelar en kvinnlig polis som satt sin egen son i fängelse efter att ha upptäckt att han sålt knark. Efter att hennes kollega och älskare försvinner spårlöst hamnar hon i en ganska invecklad historia. Tillsammans med sonen arbetar hon för att sätta dit Svens mördare och att även gripa flera människor grovt kriminella.

Se den! Det diskuteras dessutom redan nu angående fortsatta säsonger.

 

Johan Falk (1999-2015)

Vi får följa Johan Falk under sina år som kriminalare och i GSI gruppen. Som närmsta man har Johan sin infiltratör ”Lisa” för att närma sig den organiserade brottsligheten och för att få information från insidan. GSI är proffsiga, snabba och använde många tveksamma metoder. Vi får även följa Seth Rydell och hans gäng som står för mycket av den kriminella aktiviteten. Serien är så proffsigt gjord och har man inte sett ”Falk”… Då får man nog ta och göra det ;o).


Jane the virgin (2014- )

 

Jericho – (2006-2008)

Bra! En atombomb släppt och isolerar den lilla staden Jericho. Serien handlar om människornas överlevnad och om hur de rustar för den ovissa framtiden.

 

Krigets unga hjärtan – (2013)

En tysk miniserie som sändes i sex avsnitt. Vi får träffa fem vänner i tjugoårsåldern som lovar varandra att när kriget är slut ska de återförenas. Detta är en serie som baserar sig på en riktig historia och visar hur krigstiden (1941-1945) kunde upplevas av de drabbade. En hemsk och riktigt gripande serie som borde ingå i historieundervisningen för högstadie- och gymnasieelever.

 

Life unexpected – (2010-2011)

En riktig mysserie. Gillar ni Hart of Dixie, Greys Anathomi och liknande gillar ni denna! Två säsonger och bra slut :o).

Nate Bazile är 32 år och lever ett riktigt ungkarlsliv. Han driver en bar och bor ovanför den tillsammans med två polare. Plötsligt en dag dyker hans 16 åriga dotter Lux upp och Baze blir snabbt varse om att hans vinterbalsdate Cate aldrig gjorde den där aborten som han trott. Cate lever ett bra liv utåt sett och är kändis via en radiokanal, men hon flyr gärna från relationer… Cate och Bazes liv ändras drastiskt efter att de fått veta att barnet Cate adopterade bort som nyfödd aldrig fick ett riktigt hem utan slussades runt mellan olika hem under hela uppväxten förändras…

 

Medicinmannen – (2005)

Svenskt kidnappningsdrama med Mikael Persbrandt i en av huvudrollerna. Åtta avsnitt och absolut sevärd!

 

Nashville-  (2012-) 

Vi får följa människor i musikbranschen som alla kämpar med karriären och privatlivet som ofta blandas. Romanser och kärleksaffärer. Gammal kärlek och ny. En riktigt mysig serie som jag tycker mycket om. Connie Britton som tidigare spelat huvudroll i Friday Night Lights spelar en av huvudrollerna och hon känns alltid så varm och genuin.

 

One tree hill – (2003-2012) 

Ljuvlig collegeserie!! Jag som följde Beverly Hills 90210 i början på 90-talet har ungefär samma känslor för den här serien som jag hade för Brendan och Brandon då för 20 år sedan. Såg serien lite under 2004, men missade jag många avsnitt och så rann det ut i sanden. Nu när jag har streamat serien (2014) och inte missat något älskar jag den. Så fin och så mysig. Tilläggas bör väl att jag brukar inte falla för collegeserier längre, men denna var fantastiskt… Lite Veronica Mars-stil. Dessutom växer de ju faktiskt ur college genom säsongerna.

 

Orange is the new black – (2013-   )

Piper, en ordningsam och plikttrogen tjej hamnar slutligen  i fängelse efter att i sin ungdom smugglat knark. I kvinnofängelset träffar hon många karaktärer och vi får lära känna kvinnorna och vilka historier som gjort att de slutligen hamnat på anstalt. Piper själv märker hur omgivningen och omgivande personer gör att både hon och hennes uppfattningar och åsikter sakta men säkert ändras. Vem är hon egentligen?

Bra, riktigt bra serie. Jag sparade de lite eftersom jag hört att den skulle vara bra så när jag väl började titta hade jag två säsonger framför mig. Det är Jenji Kohan som producerar serien och man känner igen stilen från serien Weeds.  Dock tycker jag att de kunde kortat ner avsnitten lite och hellre kört fler. 60 min är långt när det är dramaserie.

 

Oskyldigt dömd – (2008-2009)

Svensk dramaserie som utspelade sig under två säsonger (24 avsnitt). Mikael Persbrandt och Marie Richarson i huvudroller och jag tyckte mycket om serien.

 

Our girl – (2013)

Miniserie i sju timlånga avsnitt. Handlar om 18 åriga Molly som lever ett ganska tråkigt och meningslöst liv i London. Vi får följa henne när hon tar värvning i armen och placeras i Afghanistan. Jag gillar skildringen av hur Molly växer och även på hur vi fungerar i olika situationer samt mognar och formas som personer efter den omgivning vi lever i. Se den!

 

Parenthood – (2010 – 2015 )

Feel-good serie som jag gillar jättemycket. Som signatur körs Bob Dylans ”forever young” och jag bara älskar den… Handlar om fyra vuxna syskon, deras liv och relationer. Serien är så fin och visar upp relationerna mellan de olika familjemedlemmarna på ett underbart sätt så att man faktiskt känner något för alla.

Sex underbara säsonger som alla håller superbra kvalité. Sista säsongen knöt ihop serien och allra sista avsnittet var amacing, jag ful-lipade totalt alltså. Ärligt talat en av de bästa serierna jag sett!!


Pretty little liars

Sett ett par avsnitt och nja… För teenie och highscool. Man behöver nog vara lite yngre för att uppskatta serien ;o).

 

Prison Break – (2005-2009)

Finns fyra säsonger och så en avslutande film. Bra serie. Sista säsongerna var lite trögare. Handlar om Michael Scofield (Wentworth Miller) som begår ett brott för att hamna i fängelse och på så sätt kunna frita sin morddömde bror.

2017/2018 kommer det en fortsättning.

 

Revenge – (2011-  )

Efter en jobbig uppväxt där fadern dömdes för terroristbrott och sedan dödades i fägelset och efter att själv ha suttit på ungdomsanstalt köper sig Amanda ett nytt namn. Med sitt nya namn Emily flyttar hon tillbaka till Hamptons och hon svär på att hämnas de människor som en gång förstörde livet för henne och hennes far…

Jag gillar serien och handlingen. Ganska ruggig, när man tänker på hur människor kan bete sig och agera mot varandra. Men det finns även stunder av kärlek och värme mellan människorna i serien. Och jag har förstått att om man ska hämnas ordentligt krävs det att man är snuskigt rik ;o).

 

Shameless–  (2011-  ) 

Så sevärd! Frank, en alkoliserad far lever med sin dysfunktionella familj som består av honom själv och sex barn.  Det är Fiona äldsta dottern som drar tyngsta lasset och löser vardagens bestyr och bekymmer tillsammans med de äldsta bröderna Lip och Ian. Men ändå har hon en förmåga att hamna i trubbel och ställa till det för sig. Lip är streetsmart och har ett bra läshuvud bara han orkar engagera sig. Ian slåss mot sina demoner och försöker komma underfund med hur han ska förhålla sig till sina homosexuella känslor. Och skamlöst är väl ordet! Vad som än händer så hamnar de i trubbel. Men kärleken mellan syskonen finns alltid där. Titta! Sjätte säsongen börjar 9 Jan

 

Six feet under – (2001-2005)

Riktigt bra, med både komik och ironi! Handlar om familjen Fischer som driver en begravningsbyrå. Peter Krause och Michael C Hall står för huvudrollerna och så här några år senare kan jag känna att både Parenthood och Dexter har influenser från ”Six feet under”.


Sons of Anarchy – (2008-2014)

Serien kretsar runt en motorcykelklubb och familjen Teller som har mörka hemligheter. Sju späckade säsonger där alla händelser har en mening och ingen lämnas oberörd. Se den om ni inte har gjort det!!

Denna serie har gjort mig så kräsen. Efter att ha kikat på denna sållar jag bort många serier som jag inte ens orkar lägga tid på. Verkligen sevärd om ni inte har upptäckt den. Varje avsnitt som är ca 60 min utan reklam är så fullspäckat och händelserikt, action och kärlek. Många fantastiska skådespelare, fantastiska karaktärer och bra musik. Nu väntar vi och ser om det kommer en uppföljning med ”first 9” eller om det kommer en uppföljning där vi får följa barnen Abel och Thomas.

 

SKAM (2015-  )

Norsk serie med gymnasieungdomar i huvudrollerna. Jag kikade på den tillsammans med Matilda och det var så roligt. Ömsom vill man bara ta upp skämtkudden och sluta titta. Ömsom får man nästan rysningar och minns ”hur det var att vara tonåring”. Serien behandlar så mycket som man måste eller tvingas genomgå som ung och i sina relationer med vänner och kärlekar. Rekommenderar varmt serien. Särskilt om man har barn i högstadie/gymnasieårlder. Se den tillsammans ;o).

 

Southland

 

Suits – (2011-  )

Mike Ross är en smart kille som gillar att röka på och försörjer sig på att skriva prov och tenta åt andra människor mot betalning. Av en slump får han ett advokatjobb trots att han saknar examen och vi får följa honom i en ibland komplicerad vardag med lögner. Jag gillar finesserna i serien och att det finns lite kärlek med :o). Helt klart sevärd.

 

Syrror

Svensk inspelning av TV4 där vi får följa ett gäng läkare och syrror. Ganska enkel handling men något håller mig kvar. Ny säsong kommer vt2017.


The affair (2014- )

Jag var väldigt avig till att ens börja titta på den här serien från början. Jag menar, vad är det för skoj att se en serie som handlar om otrohet och om en man som är otrogen mot sin fru och fyra barn. Den andra kvinnan är även hon otrogen mot sin man…

Men jisses, vilken story!! Sättet som historien berättas på är helt nytt. Första halvan av avsnitten får vi oftast följa Noah och andra halvan av det 1 h långa avsnitten Alison. Ibland har vi även fått följa deras äkta hälfter. När vi får se deras olika versioner blir man varse om att även om vi är tydliga i våra relationer och tycker att vi uttrycker oss klart, uppfattas det kanske ändå helt annorlunda av vår omgivning. Alison har många demoner och sörjer sin förlorade son djupt. Tillsammans med Noah börjar världen snurra i en helt annan riktning. Frågan är om deras liv tillsammans blir bättre eller sämre? I rollen som Alisons man spelar Jushua Jackson (Som vi känner igen från Dawson´s Creek) Cole. Den rollen spelar Joshua fantastiskt!! Och jag kan även meddela att de senaste 17 åren har bara gjort honom bättre ;o), han är galet snygg.

 

The americans (2013-  )

Keri Russel och Matthew Rhys- paret i serien och paret på i verkligheten skildrar kalla kriget som ryska spioner i USA. Bra, riktigt bra! Jag gillar hur känslor och familjeliv blandas med det politiska. Sevärd!
 

 

The big C – (2010-2013)

Cathy, som lever ett helt vanligt liv med familj och som highscool-lärare får cancer och hela livet vänds upp och ner. Vad är viktigt här i livet och vad vill hon hinna med innan  det är för sent? Vad vill hon lämna efter sig?

Sevärd! Verkligen sevärd. Samtidigt väldigt lättittad. Jag har låtit serien rulla medan jag suttit vid datorn och jobbat. Den lämnar både känslor och funderingar kvar hos mig som tittare… Samtidigt som det känns som att serien glorifierar sjukdomen och historien.

 

The Blacklist  (2013-  )


The Dome – (2013-   )

Säsong ett var super! Baserad på Stephen Kings bok med samma namn. En kupol faller ner över staden och invånarna blir fångade. Innanför kupolen försöker invånarna förstå vad det är som händer. Men nu får vi vänta ett tag på nästa säsong.

 

The Fosters (2013-  )

Två kvinnor, en polis till yrket och den andra studierektor med stora hjärtan tar sig av fyra fosterbarn som de träffar via sina arbeten. Sedan tidigare har även den ena kvinnan en son, Brandon. Vi får följa deras vardag med fem tonårsbarn och diverse bekymmer som dyker upp. En mysig feel-good serie.

 

The Glades (2010-2013)

Jim söker sig till Florida efter att ha blivit avskedad av Chicago PD. Väl där tänker Jim ägna sig åt hårt arbete och han är alltid rakt på sak. Ibland lite väl rakt på och pang på enligt hans chef och medarbetare. Jim möter även Callie vars man sitter i fängelse. Bra, riktigt bra serie de första två tre äsongerna!! Fjärde säsongen blir ganska slentrianmässig och avslutas tyvärr med en riktig cliffhanger.

 

The OC (2003-2007)

Ben McKenzie (Som senare spelat huvudroll i Southland och Gotham) spelar den unga tonårskilen Ryan vars hem är obefintligt. En far i fängelse, mor som växlar mellan män med alkoholproblem och så en bror som är på väg in i kriminaliteten. När Ryan åker fast i en bilstöld får han en chans tack vare sin advokat Sandy som tar hem honom och låter honom bo hos honom och hans familj. Ryan blir snabbt vän med sonen i familjen och tillsammans blir de oskiljaktiga.

Serien är så söt så jag svimmar :o). Och så här 10 år senare håller den fortfarande måttet. Jag kikade om den lite på jullovet 2015 och i slutscenen på första säsongen kom fullipade jag. Serien handlar om att växa upp, om att göra val, om att stå för sina gärningar och handlingar, om att ta ansvar och om att finnas där för sina nära. Se den!!

 

The Shield (2002-2008)

Sevärd! Handlar om en korrupt polis och kollegorna på stationen. Kurt Sutter har varit med och skrivit en del manus och ibland finner man likheter mellan Shields och Sons of Anarchy. Många skådespelare återses även i SoA.


The Walking dead – (2010-  )

Superserie! Har ni inte sett den? Titta! Handlar om hur en zoombiessjukdom sprider sig över välden och om en grupp människor som kämpar för sin överlevnad. Första avsnitten är så ruggiga så jag trodde att jag inte skulle kunna fortsätta att se serien, men sedan lugnade det ner sig lite och jag vande mig lite. Sarah Wayne Callies känd från Prison Break spelar en huvudroll i de första säsongerna.


Teen wolf – (2011-   )

Scott blir en natt biten av en varulv och ganska snart börjar han märka av förvandlingen. Från att ha varit en helt vanlig tonårskille blir han även mer självsäker vilket leder till att han och den nya tjejen Allison faller för varandra. Dock stöter de ganska snart på problem när det framgår att Allisons släkt är djupt rotade varulvsjägare…

De första två säsongerna gillade jag mycket. Trodde inte alls att jag skulle falla för serien, men gillade kärlekshistorien som följde. Sedan blev det lite för orealistiskt för mig och too much. Tredje säsongen kikade jag på men det var mycket fighter och slagsmål och jag tappade intresset totalt så på fjärde säsongen har jag bara sett första avsnittet och jag sätter punkt där, tyvärr.

 

True  blood (2008-  )

Kikade ett tag på första säsongen precis efter att jag hade  läst och sett Twilights. Tyckte att serien kändes b, dåliga skådespelare och lite för overkligt. Kanske berodde det på att jag såg serien så snart efter Twilightsfilmerna som är både mer välskriven och så mycket bättre filmad… Kanske berodde det på att jag även hade läst ett par av böckerna och att jag då redan visste vad som skulle hända. Kommer troligen inte att återuppta tittandet.


V (2009-2011)

En nyproduktion av gamla V som visades när jag var barn. Riktigt bra. Rymdskepp kommer och besöker oss på jorden. Är de fredliga eller inte? Slutade med en cliffhanger och det gillade jag inte…

 

The vampier diaries (2009-2017)

Elena träffar och blir kär i Stefan. Det hon inte vet till en början är att han är vampyr och har varit det i nästan 150 år. Till en början gillar jag serien väldigt mycket. Men efter tre säsonger blir det ”lite för mycket” och där slutade jag att titta.


Weeds (2005-2012)

Underhållande serie om den ensamstående mamman Nancy Botwin som försöker försörja sin familj. Första säsongen var lite seg, men sedan tycker jag att det lossnade. Rolig och Mary-Louise Parker och Justin Kirk är bra i huvudrollerna. Lagom långa avsnitt på ca 22 min om man bara vill småtitta på något en stund innan sängen. Finns 8 säsonger och jag gillade hur serien slutade.  Tycker inte om när serier rullar i 25 år och aldrig tar slut.

 

Veronica Mars – (2004-2007)

Veronica (Kirsten Bell) är allt annat än populär efter att hennes bästa vän har mördats och hennes far har anklagat fel människor för mordet. Fadern blir avskedad som polischef och startar därför en detektivbyrå där Veronica hjälper till allt som oftast.

Det är en snabb och rapp serie som innehåller både mycket finurliga och komiska inslag och även kärlek. Nu 2014 kom även en uppföljande film och vad jag hört är det eventuellt ytterligare en på gång.

 

You, me, her (2016- )

Ett par som plötsligt befinner sig i ett förhållande av tre parter. En sådan där lättsam romantisk komedi, 30 min/ avsnitt. Ibland blir det lite skämtkudde och lite ”guilty pleasure”-varning. Men helt klart sevärd!

 

You´re the worst (2014- )

23 minuters komedi med två unga vuxna i huvudrollerna. Båda har lite svårt för att binda sig och för att få jobb, arbete och sociala relationer att löpa. Lite komi-tragisk serier som skänker många skratt.

tips tv serie, affair, sons anarchy, dexter, chicago, shameless, walking
Känner ni igen karaktärerna?
Vänster sidan uppifrån och ner- Chicago Fire, Californication, Dexter och Weeds.
Höger sida uppifrån och ner- The walking dead, Sons of Anarchy. Suits och The dome

You may also like

6 comments

Kommentera