Tacorester och bad i Izola- Slovenien

Slovenien isola

Tacorester och bad i Izola- Slovenien

”Idag ska vi ha en lång härlig dag i bilen”; sa barnen och så pluggade de in lurarna så snart vi lyckats mota ut kattungarna ur bilen och lämna gårdsplanen i Goldegg. Inte riktigt enligt min plan då jag hade laddat upp med godis och tänkt köra bilbingo… Men det var ingen direkt sugen på. De ville lyssna på ljudbok, spela spel och halvsova till Spotify.

Efter några timmar på vägarna och ett stopp i Millstatt för att bunkra lite mat och sträcka på benen rullade vi över gränsen till Slovenien. Med Balkans historia ganska nära i tiden när Jugoslavien delades upp trodde jag nog att det skulle vara lite byråkrati och kontroll för att få köra över gränsen. Men icke sa nicke. Tulltjänstemannen tittade knappt på passen, frågade om vi varpå väg till Sotji för att titta på VM. Lite väl lång körväg ;o), men han hade kanske inte riktigt koll på hur långt norr ut Sverige ligger.

Norra Slovenien bjöd på storslagen natur liknande Österrike med berg och dalar, långa broar och grönska. Nu kändes det som att vi kunde gasa på lite mer i alla fall och vi siktade på Izola där vi ville äta och bada. Mat var absolut prio ett efter att ta ätit både det ena och det andra i bilen ;o).

 

Slovenien isola

Slovenien isola

 

Isola – den lilla byn vid Adriatiska havet

Strax efter 16 rullande vi in i Isola, parkerade och lastade ur. Så skönt att få sträcka på benen lite och promenera genom byn mot stranden. Den lilla lugna byn innehöll mest lokalbefolkning och det var skönt. Vi tog oss sakna ner genom de slingrande gränderna tills vi skymtade ett cafe´och en glassbar, en restaurang, en bar och en fin badvik.

 

Slovenien isola

Slovenien isola

 

Slovenien isola

Slovenien isola

Izola Slovenien

 

Hamnen

Strax bredvid badplatsen tog vi en liten tur ut på bryggan bredvid hamnen. Där fanns möjligheter att ta sig en båttur. På den långa stenbryggan stod resterna kvar av ett långt dukat bord bröllopsdekorerat… Så vackert att några tydligen ätit sin bröllopsmiddag här efter ceremonin.

 

Slovenien isola

Slovenien isola

 

Barnen har ju ögonen med sig på ett annat sätt än jag. Så plötsligt var det någon av dem som hojtade till ”musslor, det sitter massor av musslor längs stenbryggan”.

Och visst satt det fullt av dem….

 

Slovenien isola

 

Strax valde vi att promenera bort mot stranden istället. I luften var det varmt, nästan 30 grader och vi var sugna på att svalka oss.

 

Slovenien isola

 

På bilden nedan ser ni en dålig bild på restaurangen och baren som låg i anslutning till stranden. Priserna var helt ok och trots att det var en vanlig torsdag i början av juni var det mycket folk.

 

Slovenien isola

Slovenien isola

 

Bad och tacorester

Sten, sten, sten… Men det stoppade inte barnen. Trots badskor var det lite trubbel att ta sig ut i vattnet innan de kunde slänga sig i det turkosa vattnet. Jag hade faktiskt tänkt badat jag också, men när vi väl befann oss där valde jag ändå att inte doppa mig. Varför blir det ofta så att jag avstår att bada? Besväret är liksom inte värt det längre… Herregud, plötsligt kände jag mig gammal, men det är nog ett mognadstecken…

Hur som var det njutningsfullt att bara sitta här och se barnen njuta av vattnet och baren som hade en härlig stund. Sakta sakta sänktes solen och det varma ljuset omslöt oss där vi satt med tacorester på en filt.

 

Isola Slovenien

Slovenien isola

 

Mer från vår roadtrip

You may also like

Kommentera