Snart blir pengarna för gamla! Dags att tömma spargrisarna.

snart blir pengarna för gamlaSnart blir pengarna för gamla

Den sista juni i år går det inte längre att handla för de gamla en- och femkronorna. Inte heller kan vi handla för den gamla hundra- och femhundringarna. Helt galet känns det faktiskt nu när så många pengar samtidigt snart blir för gamla och ogiltiga!

Än är det ju ett par månader kvar innan pengarna blir för gamla och ogiltiga i affärerna, men eftersom våra barn har både plånböcker och spargrisar med en hel del mynt i har vi redan börjat att rensa och växla ut de utgående mynten och sedlarna. Det blev ett väldans räknande här kan jag tala om :o)!

Men innan man kunde börja räkna var ju barnen tvungna att leta upp alla pengar. När jag skriver så låter det kanske som att vi har massor med pengar undanstoppade i både madrassen och lådor. Så är det ju såklart inte. Men vi letade faktiskt en bra stund efter Tures sparbössa innan vi hittade den. Sedan hälldes allt ut och vi kunde börja växla.

Kan kan berätta att barnen hade mer pengar än jag kunde växla ut så det här får nog bli en liten följetång innan vi är färdiga. Det lite tråkiga i kråksången är också att man fortfarande får tillbaka av de mynten och sedlarna som snart blir för gamla i affärerna. Så nu gäller det verkligen att ha koll på alla plånböcker. Dock tänker jag att om bara barnens sparbössor är växlade och klara så får vi ta ett varv till med plånböckerna när det närmar sig den 30 juni.

Och om det nu skulle vara så att vi missar att växla in någon peng. Då får vi ta en tur till banken… Om jag minns rätt kostar det 100kr att växla in ogiltiga sedlar.

riksbankens websida kan man läsa mer om tidsplanen för det stora pengabytet.

 

You may also like

Kommentera