Skolavslutning med glada barn och flädermoussetårta

Skolavslutning med glada barn och flädermoussetårta

Skolavslutning med glada barn och flädermoussetårta

Igår fredag var det skolavslutning för Matilda. Ett helt år har hon gått i årskurs ett och nu är det slut. Helt otroligt vad tiden har gått fort, men också helt otroligt vad hon har lärt sig mycket och växt under det här året. Hon läser, skriver och räknar, vet och kan mycket och är nyfiken på att lära mer.
Att ta sommarlov tycker hon ska bli kul, men även lite ledsamt då man inte bjuder hem tre fyra kompisar och leker med samtidigt så som de ibland gör på raster och fritids. Men tre dagar på fritids kvarstår innan sommarlovet börjar på riktigt…
Inför skolavslutningen hade vi handlat fina kläder från Kappahl. Matilda var särskilt nöjd med den virkade boleron, den tyckte hon var superfin. I håret ville hon ha en inbakad fläta och sedan ha resten löst och då fick det bli så. Till Tildas fantastiska fröken hade vi varit med och samlat in pengar, men hon fick även ett litet paket från oss med en sommartavla (jag visar i ett annat inlägg) i och ett litet kort på.
Det var mulet och svalt väder under avslutningen, men ändå ganska skönt ute och uppehåll. Tur med vädret med andra ord!! Barnen var lyckliga och sjöng fint :o). Elis hittade kompisar från förskolan och drog upp i skogen för lek och balanserade på asfaltskanten, vad gör man inte för att hålla sig sysselsatt?!
Väl hemma igen fikade vi på flädermoussetårtan med jordgubbsgelé som var i Icas Buffetidning som kom nu i veckan. En riktigt supergod tårta som vi defintivt kommer att göra igen. Jag älskar moussetårt. Men nästa gång kommer jag att göra dubbel sats med flädermousse ;o).

Flädermoussetårta med jordgubbsgelé

  • Mandelbotten

    • 1 1/2 dl sötmandel
    • äggvitor
    • 1 1/2 dl socker
    • 1/2 liter jordgubbar
    • smör till formen
    • ev ätbara blommor till garnering

    Flädermousse
    gelatinblad

    • äggulor
    • 1 dl socker
    • 1/2 tsk vaniljsocker
    • 1/2 dl konc fläderblomssaft
    • 1 dl vispgrädde
    • 2 dl crème fraiche
    • finrivet skal från 1 citron

Jordgubbsgelé

3 gelatinblad
1 1/2 dl vatten
1 dl konc fläderblomssaft
1 msk färskpressad citronjuice

Gör så här:
  1. Mandelbotten: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter (för 8 bitar). Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg det på bottnen av formen.
  3. Mixa mandeln fint i matberedare. Vispa äggvitorna hårt. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Rör ner mandeln.
  4. Bred ut smeten i formen. Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Den är färdig när den börjar bli gyllenbrun och känns fast på ytan. Låt svalna.
  5. Flädermousse: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  6. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker pösigt.
  7. Värm saften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen. Rör ner dem i saften och låt smälta.
  8. Vispa grädden fast. Blanda äggvisp, grädde, crème fraiche och rivet citronskal.
  9. Rör ner gelatinblandningen i smeten under omrörning. Häll moussen på bottnen. Täck och ställ i kylskåp minst 3 timmar.
  10. Jordgubbs- och flädergelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  11. Värm vatten, saft och citronjuice i en liten kastrull. Ta upp och rör ner gelatinbladen. Låt gelén svalna.
  12. Rensa och skär jordgubbarna i klyftor. Fördela dem över den stelnade moussen. Skeda över gelén. Ställ i kylskåp ca 2 timmar, tills gelén har stelnat. Hit kan förberedas.
  13. Vid servering: Lossa tårtan ur formen. Garnera ev med ätbara blommor strax före servering.

För alla

Fri från gluten. Innehåller ägg.
Gör laktosfri: använd laktos fri vispgrädde, matfett och crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot vispbar soja- eller havre baserad gräddersättning och ersätt crème fraiche med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme eller Yosa Havre fraiche. Ersätt smör med mjölkfritt matfett.

 

You may also like

Kommentera