Middag i Rovinj och ett besök i Basilika Euphemia med utsikt över staden

Middag i Rovin och ett besök i Basilika Euphemia med utsikt över staden

En dag i Rovin kändes som en självklarhet… Så vi åkte in till stan en av de varmaste dagarna. Hur vi tänkte här vet jag inte riktigt. Men det kan bero på att vi har lite svårt för att ligga vid poolen en heldag och då kändes detta som ett bra halvdagsutflyktsmål.

Vi parkerade och sökte oss ner mot gamla stan. Det första som vi upptäckte var att det var så ljus (…och halt) att promenera runt på den väldigt ljusa markstenen. Kändes både rent och fräscht! Men i solen reflekterade det starkt i ögonen.

 

Rovilj Basilika Euphemia
rovinj kamenjak liznjan istrien

Rovilj Basilika Euphemia

 

Vi sökte oss ner till hamnen med lite vätskepaus på vägen. Så varmt. Så vi gick snart in på de skuggigare gatorna igen.

 

Rovilj Basilika Euphemia

Rovilj Basilika Euphemia

Rovinj Basilika Euphemia

Rovinj Basilika Euphemia

Rovinj Basilika Euphemia

 

Basilika Euphemia

Vad gör man i rovin då? Ja, inte mycket egentligen. Vår tanke eftersom vi är lite av det latare slaget var att äta middag. Men när vi ändå var här kändes det som att vi skulle passa på att ta en tur upp i Basilikan Euphemias klocktorn. Enligt både Google maps och TripAdvisor var de en stor sevärdhet så vi letade oss upp på gatorna som ledde uppåt och mot Basilikan. Smala gränder och trappor… Varmt tyckte både vi och barnen. Efter tio minuters stånkande kom vi fram på den öppna höjden. Ganska varma och ingen skugga flydde vi snabbt in i kyrkan för att söka svalka.

 

Rovinj Basilika Euphemia

 

Rovinj Basilika Euphemia

 

Rovilj Basilika Euphemia

 

Upp i klocktornet i Euphemia

För att få traska upp i Basilika Euphemias klocktorn fick vi betala en liten slant och sedan kunde i traska upp. Inga problem att få uppåt. Men på nervägen kändes det faktiskt lite läskigt. Trappstegen var så slitna och det var öppna trappsteg så höjden gjorde många lite lätt yra. Själv kände jag mig mest stressad över att barnen hoppade ner så lätt och snabbt för trappstegen. Skulle de ramla befarade jag att det kunde gå ganska illa.

 

Rovinj Basilika Euphemia

 

Utsikten över Rovin från Basilika Euphemia

När vi kom upp fick vi vår belöning. Så härligt att blicka ut över staden. Från klocktornet kunde vi dessutom blicka runt och ut över stadens alla väderstreck. Vi stod här ganska länge och var inte alls sugna på att promenera ner igen då det svalkade ganska härligt här upp.

 

Rovinj Basilika Euphemia

 

Rovinj Basilika Euphemia
rovinj kamenjak liznjan istrien

 

Mat i magarna

Nöjda med promenaden upp i Basilikan började vi leta efter en restaurang. Svårt med många viljor och ganska kräsna viljor denna dag. I värmen är man ju inte jättesugen på mat över huvudtaget. Slutligen landade vi på en liten restaurang som valdes mest utifrån att den var lokaliserad i ett hörn där man fick naturlig skugga på deras uteservering. Att sitta under parasoll i stekande sol var vi inte alls sugna på.

Så matupplevelsen blev dessvärre ingen höjdare… Men mätta blev vi iaf…

 

 

Mer från vår Roadtrip

You may also like

Kommentera