Recept! Hemlagad marknadsnougat -ljuvligt god nougat som kan smaksättas!

Recept! Hemlagad marknadsnougat -ljuvligt god nougat som kan smaksättas!  kung markatta kristallglas
Recept! Hemlagad marknadsnougat -ljuvligt god nougat som kan smaksättas!

Recept! Hemlagad marknadsnougat -ljuvligt god nougat som kan smaksättas!  kung markatta kristallglas

Recept! Hemlagad marknadsnougat -ljuvligt god nougat som kan smaksättas!

Julen är över… Men det sägs ju att den varar ända in till påsken. Dessutom säljs det nougatgodis på marknaderna om sommaren. Idag bjuder jag på ett recept jag fick av grannfrun före jul. Gott precis som det är, men med en gnutta Baileys eller päronkonjak, eller precis vad man vill blir det ännu bättre. Alltså går den att äta året runt :o). 

För att göra hemlagad marknadsnougat behöver du;
Recept

6 1/2 dl vetemjöl
4 dl floursocker
1 dl kakao
5 tsk vaniljsocker
6 dl strösocker (kan lätt minskas till 4-5 dl)
125 gr kokosfett. (Jag har istället använt mig av Markattas kokosolja eller smör. Tycker det smakar godare än kokosfett)
1 1/4 dl vatten.
Gör så här;
Innan du börjar att göra marknadsnougaten är det bra att förbereda formen. Plocka fram en form som är ca 20*30 cm stor och lägg ett bakplåtspapper i.
1. Ta fram en bunke och blanda ihop mjöl, fluorsocker, kakao och vaniljsocker.
2. Sätt en kastrull på spisen och koka upp strösockret, fetter och vattnet.
3. När innehåller i kastrullen kokar tar du av den av plattan och häller innehållet över de torra ingredienserna i bunken. Rör snabbt ihop nougaten med kraftiga rörelser. Jag brukar alltid använda mig av Kitchen Aid:en så går det både snabbt och lätt.
4. Häll ut marknadsnougatsmeten i formen och bred ut den så att du får ett jämntjockt lager nougat. Lagom till att man har hällt ut smeten och brett ut den med en slickepott brukar det vara lagom att skära till den. Jag brukar skära rutorna med en vanlig kniv och jag vill ha ganska små marknadsnougat-bitar. Jag skär dem i cirka 1,5 cm stora bitar.
5. Efter att jag skurit marknadsnougaten brukar jag låta den stelna till lite till i formen innan jag plockar upp bitarna och lägger i en skål eller burk.
Förvara i kylskåp. De håller ungefär 7-10 dagar… om de inte äts upp innan ;o).

 

You may also like

Kommentera