Rådge mig!! (Det här med ”barn”kalas)

Ja, barnkalas är ju inte barnkalas nu mera…
Det är tjejfester, disco, pyjamasparty, poolparty osv. Ni vet säkert.

Igår kom en inbjudan till Matilda. Fyra tjejer i hennes klass fyller 7 år och nu bjuder de in på bowlingparty. Spontant, utan att ha hunnit reflektera så mycket blev jag lite förvirrad. Matilda har aldrig bowlat… Vet ärligt talat inte ens om hon skulle klara ut det. Dessutom kommer ju inte min tjej vara det enda barnet på kalaset… Säkert kommer nästan hela klassen att vara där och stoja runt. Kommer det bli ordning och reda med aktiviteten eller bara massa spring?

Sedan går mina tankar till de fyra födelsedagsbarnen. Kommer de att kunna ta in den här dagen på ett bra sätt eller kommer de att vara så uppspelta så allt blir kaos?

En liten undran om presenter dök också upp i mina tankar? När man ska köpa fyra paket till samma kalas, var lägger man sig då prismässigt? När vi köpt till enskilda barn tidigare har vi försökt landa under 100-lappen. Men plötsligt känns inte 100:- /barn aktuellt. Snarare typ 30kr. Och är det snålt?

Hur resonerar ni? Hur uppträder man?
Eventuellt behöver vi inte ens ta ställning till det här för det är inte säkert hon kan komma. Men det hade ändå varit intressant att få lite reflektioner för tidigare i vår har hon varit på två kalas med tre födelsebarn på vardera… Det finns med några firande på ett år med 26 barn i klassen….

You may also like

8 comments

 1. Anna – Matilda var sååå nöjd med deras lilla kalas. Hon hade känt sig uppskattad som gäst och jag vill tom minnas att hon påtalade att det var bästa kalaset någonsin :o)! Inget dåligt betyg du!!

  Själv tycker jag ju att en helt vanlig eftermiddag är så härlig när man kan sitta ner och bara prata med dem när man bjuder på mellis, men man märker att de försvinner mer och mer upp på rummet när de har kompis hemma.

  Ja, det tåls att klura på. Men myskväll känns helt klart lockande :o).

 2. SV: Håller de lite för mig själv, innan jag startat upp helt vilket inte blir förrän i höst. Men de har att göra med media och att skriva om vi säger så.

  Kram Sanna

 3. Här e en till som funderar! Å har fasat över att kanske "behöva" ha barnkalas med 26 barn ända sen i höstas.. Men jag har bestämt mej för att jag ställer inte upp på det även om Ella säkert velat. Tyckte det var skitjobbigt förra året med 13 barn även fast det gick bra. Och det blev för mycket för Ella då helt klart. Va en mycket mysigare och roligare eftermiddag dagen efter när bara Matilda å Tilda va här å kalasade 😉 Jag har me föreslagit myskväll så de kanske blir mycke mys för tjejerna framöver 😉
  Å vi har typ köpt presenter för runt 50 när det varit fler än ett barn som bjudit. annars runt 100. Jag skiter i om nån tycker ja e snål!
  Ella har heller aldrig spelat bowling annat än på Wii:et ;)men dom klarar sej säkert..
  Skönt att höra att jag inte e ensam om att fundera på dessa kalas 😉

 4. Smart att lägga ihop med något annat barn. Men vi har ofta varit ute i sista sekunden och typ köpt något på coop precis innan kalaset ;o). Värsta framförhållningen va?!?

  Matilda hade kalas med 10 barn i somras och det var då barn som hon träffar och leker med även privat. Tyckte att där gick gränsen. I år funderade jag på att typ bara bjuda 4-5barn och köra myskväll. Känns mer personligt egentligen…

  Bowlingen löser sig väl alltid. Vill hon inte vara med får hon titta…

  Men visst skapar det lite huvudbry?!?! Eller är det kanske jag som gör höna av en fjäder… ;o).

 5. Jag brukar köpa för runt 50 lappen om det är nån som barnen inte känner jätte bra annars strax under 100kr! Som sagt det blir MÅNGA kalas och vissa ska alltid göra det "storslaget". Ett litet barnkalas med de närmsta duger tyvär inte längre! Än så länge ha vi bara haft vanlig barnkalasmed max 10 barn här hemma, hur gör ni själva vi kalas?

 6. I Leonoras klass har det också varit populärt att slå ihop kalas, oftast två barn. Tycker det känns okej och vi har gett lika mycket oavsett hur många födelsedagsbarn det är på kalaset. Däremot har vi ofta gått ihop några föräldrar för att kunna köpa en fin present utan att ge för mycket. Brukar nog landa på ca 70-80kr/present.

  Albin har bowlat tre gånger och det har gått jättebra, så det är säkert inga problem för Matilda. Föräldrarna lär ha massa jobb… Känns lite tidigt att ha bowling kalas för en 7 åring kan jag tycka.

  Kan inte du stanna då? Eller Matilda vill kanske inte det? 😉

 7. Tack för dina tankar, intressant att höra hur andra föräldrar resonerar.
  Jag glömde nog att skriva med att hon det senaste halvåret tidigare har varit på två kalas som anordnades av tre barn på vardera, alltså sex barn där + ca tre enskilda kalas. Det hinns ju med ett tjogotal barn per år och ser man ett par år fram i tiden så har kan vi multiplicera med 3 eftersom vi har tre barn = 60 kalas!? Hmmm. Jag vet inte hur jag ska tänka för jag är inte sugen på att spendera 6000:-/ år i kalaspresenter.

 8. Jag hade nog inte sänkt mig till så mycket som 30 kr, utan försökt satsa på något runt 100 lappen ändå. Även om de förstås blir en liten dyrare kostnad när de är fyra stycken som fyller, men åt andra sidan får väl din dotter tillbaka samma när hon fyller?

  Men allt beror ju på ekonomin osv. man har personligen.

  Kram Sanna

Kommentera