Att planera Italien… Så här tänker vi när vi bokar flyg, boende och bil.

airbnb boka lägenhet hus
Hur planera resa italien usa
Tips på hur man kan planera sin resa.

 

Att planera en resa till  I T A L I E N!!

Fyra veckor tills vi åker till Italien! Det är snart! Ska bli så underbart att få komma iväg med de här tre godingarna och maken lite. Älskar att spendera tid med familjen på semester. Jag som är lite av ett kontrollfreak vill väldigt gärna ha allting under kontroll så här snart inpå. Så hur ser våra resplaner ut? Är ni sugna på att veta? Här kommer planen ;o).

 

Flyg med Norweigan

Vi flyger från Kastrup till Venedig med Norwegian. Billigt, bra och helt ok flygplan. Jag gillar dessutom deras bokningssystem mycket. Genom att klicka i att man vill se deras ”lågpriskalender” får man upp utresepriser och hemresepriser dag för dag under hela månaden. Så smidigt om man inte är beroende av att åka just en särskild dag! Flygresorna kan skilja mycket i pris bara om du kan tänka dig att flyga på en tisdag istället för en måndag exempelvis.

Norwegian har också ett smidigt Cashpoints system som gör att man enkelt tjänar bonus på alla köp man gör med kortet som man senare kan använda till resor. Vill du veta mer om Norwegians Cashpointssystem kan du klicka in här och läsa på. Supersmidigt att omvandla alla köp man gör till flygbonus. Om du betalar resan med kortet ingår dessutom både reseförsäkring och avbeställningsskydd. https://www.banknorwegian.se/Varva/GQIZGYSJ

 

Boendet bokat med Airbnb

Vi som åker med tre barn tycker att det är lite si så där att bo på hotell. Man måste uppföra sig i en matsal varje dag till frukost, trängas med andra gäster i poolen, kan inte sitta i restaurangen med annan hämtmat osv. Därför älskar vi att hyra en egen lägenhet eller hus. Där kan vi göra precis som vi vill :o)! Vi har dessutom kylskåp och tillgång till att kunna starta en spis om vi skulle vilja. Om vi har bokat hus med pool kan ungarna hoppa och plaska precis hur mycket de vill utan att störa någon. Efter en dags semestrande och utflyktande är det väldigt skönt om barnen kan få leka fritt.

Vi har hyrt många boenden genom åren och alltid varit nöjda. Att hyra stuga/hus/lägenhet ger också ofta en del kontakt med landsmännen och de boende i kvarteret. Så många ovärderliga tips som vi har fått på detta sätt… Och så många roliga händelser som verkligen har gett oss minnen. Den största hittills måste nog vara när ”the shit-shit” verkligen vällde upp ur badkaret i Florida och vår underbara granne for runt som en skållad råtta medan jag och hans fästmö satt och drack vin….

Är du inte reggad hos Airbnb? Just do it!!

Om du registrerar dig hos Airbnb med min länk får du 350 kr SEK rabatt på din första bokning.  Klicka på länken eller klistra in adressen i webbläsaren. När du bokar en resa på minst 650 kr SEK får även jag 175 kr SEK i resekredit. Alltså win-win om du registrerar dig via min länk ;o). http://abnb.me/e/dxJgGstBlB

Här nedan har jag lagt en bild på Gardasjön i norra Italien. Vi kommer att bo ungefär mitt på sjöns östra sida. När jag letar efter boende tycker jag att det är smidigt att kika i kartläget. Då ser man snabbt var boendet ligger, men även prisklassen/natt. De boenden som är aktuella kan jag då enkelt klicka in på och jämföra. Om man använder appen i iPhonen behöver man göra valet ”visa kartläge”. Om man kikar i datorn som jag gjorde här nedan visas både listvyn och kartläget samtidigt.

airbnb boka lägenhet hus

 

Men var ska man bo då?

Var man ska bo är verkligen en smaksak. Vissa vill bo mitt i smeten (ofta lite dyrare). Medan vi gärna bor lite lugnare nu när våra barn är ganska små ännu. Samtidigt vill vi gärna bo ungefär mitt i ”spindelnätet” så att vi kan röra oss till aktiviteter och sevärdheter relativt lätt och smidigt. Denna gång har vi hyrbil och är inte beroende av att bo nära lokaltrafik. Då föredrar vi hellre att bo naturskönt och har därför valt att bo ungefär mitt på Gardasjöns östra sida.

Vi har inte varit i Italien tidigare och då är det alltid svårt att veta om man väljer rätt bostadsort. I slutändan handlar det ju om att man ska kunna ta sig till de aktiviteter och sevärdheter man vill komma till. För att ändå kunna göra ett val som vi kan känna oss nöjda med har vi tittat noga på Google maps där man kan se köravstånd. Vi har även kikat en hel del i apparna som jag tipsar om längre ner för att få lite insikt i vad vi vill hitta på under semestern och var dessa aktiviteter ligger.

Hyra bil

Även denna gång har vi hyrt en bil hemifrån. Vi har undersökt priser och biltyper via Rentalcars och sedan bokat en bil som passar vår familj och plånbok. Jag tycker att det är bäst att boka hemifrån då det dels är billigare och så har man gott om tid till att läsa villkor, försäkring och jämföra. Bilen är bokad så att vi lätt och enkelt kan hämta ut den på flygplatsen när vi har landat. (En del biluthyrningsföretag finns inte direkt på flygplatsen utan ordnar med transfer mellan flygplatsen och deras kontor.) Sedan har vi bilen till vårt förfogande tills vi åker hem och då lämnar vi tillbaka den igen på flygplatsen.

När vi var i Florida hämtade vi ut hyrbilen på en flygplats och lämnade tillbaka den på en annan och det funkade jättebra. Fördelen med att hyra en bil direkt från flygplatsen är att man slipper greja med transfer. Hämta bilen och så tar du dig lätt själv dit du vill.

Bilstolar

Bilstolar? Ja, det är ju varje förälderns mardröm att kånka på… Samtidigt som bilstolen är ett måste. Och så vill man inte lägga en förmögenhet på att hyra. När vi var tre veckor i Florida åkte vi dit med ganska lätta och tomma resväskor (För att ha utrymme att shoppa där). Så vi packade faktiskt med oss två bilkuddar inköpta på Biltema för 99:-/st. Dessa använde vi under våra tre veckor och lämnade sedan kvar i bilen. Vi betalade alltså 200 kr för bilkuddarna under dessa veckor. Om vi hade hyrt kudde (med ryggstöd) av biluthyrningsföretaget hade vi fått betala ungefär 15 dollar/dag/stol vilket hade blivit ungefär 5000 kr. Galet! Om ni ska vara borta lite längre och har barn över 5 år som sitter på bilkudde rekommenderar därför att antingen ta med en kudde som vi gjorde eller att köpa på Walmart när ni kommer fram. Troligtvis är det ju mest fördelaktigt att köpa eller ta med även de större bakåtvända stolarna om ni behöver stol många dagar.

Att hitta- kartor och appar

I många år har vi kört på en GPS i bilen. Det var ju det som fungerade bäst de där åren mellan att kartboken var enda alternativet och fram till att smartphones och lärplattor kom. Nu kör vi aldrig på GPS:en. Kartorna blir fort inaktuella. Istället kör vi numera antingen på iPhonen eller på iPaden. Ska man köra mycket/långt och i ny och kanske tuff trafik är iPaden superbra. Den har en stor vy och det är lätt att navigera om när man behöver.

Nu när vi ska till Italien kommer vi troligtvis att köra mest på appen Google maps. Det har hänt så otroligt mycket med Google maps de sista åren och jag tycker att appen funkar toppen. Det går att se hur lång restid man har framför sig, om det är trafikstockning någonstans och oftast även om det har skett en olycka så att man bör ta en annan väg.

Om man inte har internet utan vill köra på satellit är Copilot en kanonbra app. Den finns att plocka hem som app både i trial-version och som betal-fullversion.

 

Vad ska man göra då? Sevärdheter?

Vi detaljplanerar inte vad vi ska göra vilken dag innan vi reser och vi bokar inte heller upp alla dagar. Så spontana vill vi gärna vara så att vi bestämmer lite dag för dag vad vi känner för och så kan vi kanske även väderanpassa oss lite om man ska göra någon aktivitet då man inte vill ha fint väder eller kanske inte för varmt. Dock gillar jag att ha en lista med förslag på olika aktiviteter och sevärdheter att kunna plocka fram. I samband med aktiviteterna vill jag även gärna ha en notering om hur långt det är till stället vi ska köra. Då är det lätt att bestämma vad man är sugen på att göra.

Fyra appar/sidor jag brukar scanna av.

 • Google maps – Perfekt för att kolla av närområdet i. Hur långt är det från boendet till aktiviteten. Finns det mataffär/ resturang i närheten osv. Med hjälp av tipslinjen går det även att märka ut sin resa om man kör en roadtrip eller liknande  för att minnas platser och orter man besökt.
 • Instagram – Sök på #hashtags dit du ska. Använd orten, sevärdheter mm. Den ena hashtagen brukar leda dig till många fler. Jag brukar även söka på platser så får man upp bilder från se som lagt till ort där bilden tagits. Dessa bilder är ofta ganska ostglade och det känns som att man får en rätt äkta känsla.
 • Pinterest – Söker även här både på landet, orter ,sevärdheter och aktiviteter. Här är det mer stylade bilder och lite mer förskönat. Men tipsen haglar ändå tätt och jag brukar hitta många guldkorn.
 • TripAdvisor – Det seriösa alternativet ;o). Här kan du söka på orten både i listvy och kartvy. Registrerade medlemmar betygsätter restauranger, platser, sevärdheter och nöjesattraktioner och skriver omdömen. Här kan man hitta bra fakta och få många tips. Medlemmarna kan också ladda upp egna bilder. Nedan visar jag datavyn över TripAdvisors sida. En bild där aktivisterna är mer listade och en där jag söker i kartvyn.

leta aktiviteter och sevärdheter på resan leta aktiviteter och sevärdheter på resan

 

Övrigt då?

 

 • Om du ska resa med din egna bil kan du i vissa länder behöva ha med ett Grönt kort som visar att din bil är trafikförsäkrad.
 • För att få åka in i vissa länder krävs det VISA. Kontrollera det i god tid om du ska resa. För att komma in i USA räcker det numera för oss svenskar att ansöka om ett ESTA som är både enklare och billigare att ansöka om än VISA. Var nog och kontrollera så att du gör din ansökan på rätt web-sida! Jag har länkat ovan eller klicka HÄR. Det finns många sidor som vill utföra registreringen åt dig som en tjänst och för det tar de bra betalt. Är ni en hel familj kan man även ansöka som grupp, lite snabbare och enklare.

You may also like

2 comments

 1. Åh Garda-sjön. Jag var bara för ett par veckor sedan i Milano och passade på att besöka Lake Como – det var också slående vackert. Skulle gärna besöka Garda nästa gång i norra i Italien – men vill också se mer av detta fantastiska land.

  Här är mina inlägg från Milano-helgen om du är nyfiken: https://jennifersandstrom.se/tag/milano/

  Och många bra tips du delar med dig av. Jag gillar också att bo med Airbnb, men min kille föredrar hotell så vi får kompromissa emellanåt 😉

  1. Hej
   Vad roligt att du skriver. Ska absolut kika in hos dig och se vad du upplevt. Nu är det bara ett par veckor tills vi åker och jag hamstrar alla tips ;).
   Visst finns det fördelar med hotell, absolut! Men just nu, med våra tre barn föredrar jag helt klart att hyra hus :).

Kommentera