One World Trade Center och 9/11 memory

One world trade center och 9/11 memory

One world trade center och 9/11 memory

Det händer mycket Downtown Manhattan och även om det är många år sedan det tragiska terrordådet är det forna World Trade Center- området ännu inte färdigt. Det har tagit många år och varit svåra beslut innan det slutligen beslutades om hur man ska kunna minnas, men ändå gå vidare…

 

Där de två World Trade Center byggnaderna stod har man idag byggt två stora fontäner/pooler där man har etsat in alla namn på de förolyckade runt kanten. Känslan när man står där är mest tomhet. Varför och hur kan någon människa ens vilja utsätta andra för denna smärta? Varför ta så många liv? Alla människor som lämnades kvar med smärtan och tomheten. Usch, vi fick mest ont i magen…

 

One world trade center och 9/11 memory

One world trade center och 9/11 memory

 

One World Trade Center

Efter terrordådet byggdes Freedom Tower eller som skyskrapan även kallas; ”One world Trade Center”. Den är med sina 104 våningar och observatoriedäck norra jordklotets högsta byggnad och stod klar 2014.

Vill man fotografera One World Trade Center gör man det bäst på håll. Som ni ser nedan tog jag en bild utanför Century 21 och så en från staten Islands färjan. Spegelbyggnaden gör sig absolut bäst på håll när man ser hela skylinne. Mäktig! Och jag måste erkänna att jag gillar att NYC valde att bygga upp en skyskrapa igen. Skylinen såg verkligen tom ut efter att tvillingtornen försvunnit.

One world trade center och 9/11 memory

One world trade center och 9/11 memory

World Trade Center Complex

I parken som man man döpt till World Trade Center Complex har man förutom de två stora minnespoolerna även byggt 9/11 Memory- ett museum med utställning över tvillingtornen och terrorattacken. Även om det ligger så mycket tradig bakom dådet har de ändå valt att fokusera på människans överlevnad och att livet går vidare.

Utanför muséet planeras det träd och park för fullt där varje träd har fått sitt eget lilla skosystem med bevattning under jorden. Som ni ser på bilden nedan händer det fortfarande mycket i den Komplexa park en och jag skulle gärna villa komma hit igen och e allt färdigställt.

 

One world trade center och 9/11 memory

 

Finansdistriktet

Med en obehagskänsla i magen lämnade vi World Trade Center Complex och sökte oss ner till finansdistriktet på Manhattan.

Vi tittade naturligtvis på tjuren… Men konstaterade mest att kineserna är verkligen tokiga ;o). Framför tjuren stod det 30-40 kineser med selfisticks och var helt uppschasade och bakom turades de om att känna på tjurens kulor medan de tog selfies ;o).

Vi fluktade också lite upp mot NY Stock Exchange där affärsmännen sitter. Innan 9/11 kunde man få komma in och se rörelsen och dynamiken. Nu är det stängt.

 

One world trade center och 9/11 memory tjuren

 

Mer tips Downtown Manhattan:

 

 

You may also like

Kommentera