NTA på Kreativum

Veckorna och dagarna rullar fort. Men jag är nog inte ensam om att tycka det :o).
I tisdags var jag på Kreativum för en NTA-utbildning, ”Naturkunskap och teknik för alla”. Som jag nog nämnt tidigare så trycker den nya läroplanen väldigt mycket på just naturkunskap och teknik och det är i de här ämnena som Sverige halkat efter de sista åren. För att kunna arbeta på ett strukturerat sätt har Karlshamns kommun köpt in det här konceptet och kommer att använda det både i grundskolan och förskolan. Med start på vissa skolor och alla förskolor redan i höst.
För grundskolan finns det lådor som handlar om bland annt luft, vatten, mäta och jämföra, jord, balansera och väga m.m. Till varje låda finns det en handbok med alla experiment och i lådan ligger allt material som behövs. Underbart va?!?! Det kan tyckas löjligt att det ligger plastmuggar och petflaskor i NTA-lådan, men alla som någon gång har verkat i förskola/skola vet hur mycket tid som går åt till att förbereda och att leta reda på material. Med NTA-lådan blir det enkelt att laborera!!
För förskolan finns det än så länge bara en låda och den handlar om LUFT. I tisdags fick vi handboken till experimenten och så gick vi igenom alla laborationer, experiment och tekniker tillsammans med en kursledare på Kreativum. Vi hade en toppendag! Så roligt. Allt som allt tror jag att det fanns 34 moment i handboken.
NTA startade i Danderyds kommun 2004 och nu är nog ungefär hälften av landets kommuner medlemmar och tillämpar arbetssättet. Är du mer nyfiken på NTA och om din kommun anslutit sig till arbetssättet kan du klicka HÄR för att länkas till NTA:s hemsida.
NTA, NTA utbildning, NTA-utbildning, NTA i skolan, NTA i skolorna, NTA experiment, NTA laboration, experiment, laboration, teknik i skolan, teknik i förskolan, naturkunskap i förskolan, experiment för förskolan, Kreativum

You may also like

4 comments

Kommentera