Långpannebröd med havrekli och kummin i

Jag hittade det här recepetet bak på Havrekliförpackningen och var tvungen att testa. Jag älskar att baka i långpanna, det är enkelt går ofta snabbt och blir mycket. Perfelkt i en barnfamilj med tre busungar. 
Brödet var supergott! Perfekt att dela och frysa in i frysen och sedan tina, nästan som frallor. Vi kommer definitivt att baka brödet igen, men för barnen bakar jag utan kummin :o). 
Nedan avnjuts brödet med lufttorkad skinka och ett par skivor fetaost i bit på. Supergott till lite te!
——————–
Långpannebröd
Ca 21 bitar
1 pkt havrekli
720g vetemjöl
50g jäst
8 dl vatten
1 msk sirap
2 tsk salt
2 msk kummin
Värm vattnet så att det blir 37°. Smula under tiden ner jästen i en stör bunke eller i en assistent. Tillsätt salt och sirap.
Läs upp jästen med vattnet när det fått rätt temperatur. Tillsätt havrekli (spar 1/2 dl till utbakning) och mjölet under omrörning. Arbeta degen 5 min i assistent eller 10 min för hand. Degen ska vara rätt klibbig.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på pannan. Häll ut smeten och dra ut den i kanterna så att den täcker plåten. Skär degen i rutor så att det blir lättare att dela den när den är färdiggräddad. Pensla brödet med kallt vatten och strö över resten av havrekliet. Låt jäsa under duk i 40 min.
Värm under tiden ugnen till 225°. När brödet jäst klart, grädda det i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna något innan du skär det i bitar.

You may also like

2 comments

Kommentera