Julig fördrink ”Vit drottning”, köttfärspaj och pepparkakscheesecake

Min tanke i höstas var att köra ”ett foto om dagen” och sedan presentera varje veckan. Jag tro att det höll en vecka ;o). Visst har tiden varit en orsak till att jag inte bloggat alls på sistone, men datorstrul har även det ställt till det för mig. Datorn är det egentligen inget fel på, men den förbenade mjukvanan!! Windows 8, numera uppdaterat till 10 är verkligen skit. Varje gång jag startar datorn börjar den uppdatera sig och ingen kan säga om det tar 30 min eller 6 timmar. Det får man liksom se… Detta gör ju att man tappar lusten lite till att ens starta burken ;o). Men nu har min man försökt fixa lite med datorn och nu hoppas vi att datorn är lite mer arbetsvänlig…

Idag tänkte jag blogga mat, något jag sällan gör. Men jag hade en trevlig kväll igår med härliga tjejer här hemma och då passade jag på att köra lite jultema. Så sugen på julen nu

När de kom bjöd jag på ”Vit drottning”. Jättegod drink som fungerar vid många juliga tillfällen enligt mig. För att lyxa till det lite hade jag dragit en limeskiva på glasets kant och sedan snurrat glaset i socker för att få en lite frostig kant.Därefter blandade jag 60 cl Blossas vita starkvinsglögg med 120 cl fruktsoda. Lite is i och ett par citronskivor. Om man inte hittar starkvinsglöggen på Systembolaget tycker jag nog att man ska blanda i lite akvavit eller citronvodka för att stärka till drinken lite.

Pajen jag gjorde hade även den ett juligt inslag med ingefära och kanel i. Till serverade jag naturell gräddfil och bara en gräddfil. Visst kunde man gjort fler tillbehör, men jag ville hålla det enkelt.

Julkryddad köttfärspaj

Pajskal
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
2 tsk bakpulver
0,5 dl flytande margarin
1,5 dl lättmjölk
Köttfärsröra
300 g köttfärs
0,5 tsk kanel
0,5 msk riven ingefära
salt o svartpeppar
0,5 dl köttbuljong
1 dl crème fraiche
1 dl grädde
Topping
1 röd paprika
3 dl riven ost
Pajskal
Blanda ihop mjöl, salt, bakpulver, margarin och mjölk till en pajdeg
med hjälp av en slev eller slickepott (ingen maskin behövs).
Kavla ut den och lägg i en smord pajform.
Förgrädda i ugnen i 200°C ca 10-15 minuter.
Köttfärsröra
Bryn köttfärsen med kryddorna.
Slå på buljongen och låt sjuda i 5 minuter.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Tillsätt crème fraîche och grädde.
Låt allt bli varmt.
Paj
Häll köttfärsröran i det förgräddade pajskalet.
Tillsätt paprikabitar.
Strö över riven ost.
Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.

Till efterrätt serverade jag en pepparcheesecake som jag gillade jättemycket. Ganska söt, men ändå frisk och god.

Pepparkakscheesecake

(1 springform)

40 pepparkakor
100 gr smör

Fyllning10 gelatinblad
400 gr philadelpiaost
6 dl gräddfil
5 dl floursocker
rivet skal och saften av 2 apelsiner ( 2dl saft)
4 apelsiner till garnering.

Botten
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen och kanterna i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter (för 6 port). Ställ kallt.
 
Fyllning
 Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Blanda ost, gräddfil, socker, skal och saft till en jämn smet.
Ta upp gelatinbladen och smält i kastrull på svag värme eller i mikron. Låt lösningen svalna något. Rör sedan ned den i en tunn stråle i ostsmeten. Låt den halvstelna.
Häll smeten i formen. Låt stå i kyl ca 1 timme eller tills smeten stelnat helt.
Garnera med skivor av apelsin.
 

 

You may also like

Kommentera