Friday night lights! Är ni redo för seriesnack på måndagar?

Friday night lights! Är ni redo för seriesnack på måndagar?
Friday night lights

Friday night lights! Är ni redo för seriesnack på måndagar?

Att jag älskar en riktigt bra serie är ingen nyhet. Jag har alltid älskar tv även om det i många perioder inte funnits särskilt mycket tid för det. Men när jag har tid sätter jag gärna på en serie. Att man nu anno 2000-tal kan streama och sträcktitta är en helt fantastisk uppfinning enligt mig :o). Under de senaste åren har jag samlat de flesta serier jag tittar/har tittat på en i en lång lista. HÄR finns den om du har missat den. Någon större djupdykning har jag alltså inte gjort i mitt tv-tittande. Men nu tänkte jag att vi ska prata lite mer om tv-serier och filmer. Det är ju så roligt enligt mig :o)! Men kan man verkligen kalla tv-tittande för hobby ;o)?

Senaste serien i raden är alltså Friday night lights. Har ni sett den? Jag har haft den på radarn i flera år men har medvetet ”sparat” den. Låter det knäppt? Ja, kanske det. Jag har haft så mycket annat att titta på och eftersom jag för länge sedan strösett ett par avsnitt hade jag mina aningar om att Friday night lights skulle vara en riktig höjdare. Därför ville jag vänta till tid fanns att titta lite intensivare. Jag anade att jag skulle fastna hårt.

Friday night lights! Är ni redo för seriesnack på måndagar?
Connie Britton och Kyle Chandler som Tami och Eric Taylor

Relationerna

Med Connie Britton och Kyle Chandler i huvudrollerna i serien som kretsar kring livet och fotbollen i småstaden Dillon i Texas kan det bara bli en fullträff. Båda skådespelarna har vunnit flera Emmys och nominerats otroligt många gånger. Jag blev inte besviken på deras skådespeleri i Friday nights! De är så varma och genuina. Både i relationen till varandra som makar, men även i arbetet med ungdomarna. Så många kärleksfulla kyssar och omfamningar som de här gav varandra i serien borde fått deras makar ”in real life” att reagera ;o). Eric coachar ett fotbollslag och Tami arbetar som studievägledare på samma highschool till en början. Med fast hand och genuint arbete följer vi med- och motgångar. Med i serien finns även deras dotter Julie och spelarna i och runt laget.

Samhället och fotbollen

Att serien utspelar sig på landsbygden i södern där fattigdom och arbetslöshet råder gör att serien känns än mer äkta. Ofta har vi sett serier från de rikare områdena där det finns gott om pengar. Men i verkligheten är det få förunnat att växa upp i Beverly Hills och liknande orter. Ett fåtal av ungdomarna i Friday nights växter upp i kärnfamiljer där pengar finns, några i missbrukshem med kriminalitet och några föräldralösa och rotlösa. Det är äkta och hjärtskärande många stunder. Jag växte själv upp utan föräldrar som funnits där för mig. Tidigt stod jag själv och tvingades ta ansvar samtidigt som folk hade förväntningar på att jag skulle lösa både det ena och andra. Att se två av killarna i fotbollslaget som jag sympatiserade extra mycket med gjorde mig bitvis både illamående och ångestfylld. Jag kände mig många gånger som en blandning av dem… Den första är Matt Saracen som lever tillsammans med sin dementa farmor som han tar stort ansvar för. Att fixa och lösa problem är hans vardag och där finns ingen som ställer upp för honom eller bara är där. Ändå ger han så mycket till andra och är en så otroligt fin kille som gör mycket gott. Den andra jag känner stor medkänsla med är Tim Riggins som växer upp med sin bror. Till en början är han en ganska ung kille, men som så småningom istället tiger och accepterar. Han missuppfattas ofta och hamnar ofta i situationer där han vill göra gott, men ändå blir det så fel. Att kämpa och jobba hårt hjälper inte alltid och han sliter i motvind. Samtidigt finns hoppet där! Att kämpa, att göra gott, att visa vad de går för. Fotbollen har en stor del i det lilla samhället och även för individerna.

Serien behandlar även friheten till abort, planned parenthood, att kvinnor också har rätt till lika arbete, samhällets ögon på handikappade m.m.

Ungdomarna tar sig igenom tonåren under seriens gång och coach Taylor är ett stort stöd under deras uppväxt. Det är så mycket hjärta i serien och den uppfyllde verkligen mina förväntningar! Önskar nästan att jag hade den osedd igen så att jag kunde se den en gång.

Clear eyes, full hearts. Can´t lose!

 

Friday night lights! Är ni redo för seriesnack på måndagar?

You may also like

Kommentera