Fredsstenen i Brömsebro – på väg mot vår semester på Öland

Fredsstenen i Brömsebro - på väg mot vår semester på Öland Öland, fredsstenen i Brömsebro, Borgholm & Köpingsvik

 

 

 

 

Fredsstenen i Brömsebro – på väg mot vår semester på Öland

När vi körde iväg mot Öland drog vi iväg ganska tidigt på morgonen. Inte för att vi har så väldigt långt till Öland, utan mer för att vi ville hinna ta tillvara på dagen och kanske hinna hitta på något.

Vi hann inte ens över Ölandsbron innan maken började att prata om slaget vid Brömsebro och dess fredssten samt om hur Sverige vann tillbaka Skåne och Blekinge i kriga mot Danmark så att vi blev svenskar. Barnen tyckte att det var lite spännande och när vi frågade om de ville att vi skulle kika på fredsstenen ville de det.

Avstickaren är inte stor då fredsstenen och informationstavlan står bara ett par hundra meter från E22:an i Brömsebro. Vi stannade till strax innan minnesplatsen och så gick vi för att kika. Barnen tyckte nog mest att det var konstigt att vi faktiskt tillhört Danmark en gång i tiden. Tänk om länderna aldrig legat i krig? Och tänk om Sverige inte hade vunnit den där sista gången i slaget här i Brömsebro? Då hade vi faktiskt varit danskar idag. Lite roligt är det att fundera över.

Precis bredvid fredsstenen låg även en gammal kvarn som var öppen för besök. Vi gick upp i den och kikade. Tittade ut och pratade lite om hur en kvarn fungerar och vad den användes till. För barnen är det så främmande att det har funnits en tid när man bara hade den maten man kunde odla och producera själva eller eventuellt byta sig till. De förstår att det inte alltid har funnits fabriker och affärer, men ändå kan de liksom inte föreställa sig det. Det var inte mycket fart i den lilla bäcken utanför så vi drog slutsatsen att den nog sinat med åren…

Efter en halvtimma kände vi oss nöjda och hoppade in i bilen igen för att lämna Brömsebro. Nu skulle vi  köra över bron till Öland.

You may also like

Kommentera