En dag i äppelriket Kivik på Österlen

En dag i äppelriket Kivik på Österlen

 

Biljetter

Det är ett tag sedan nu som det var äppelmarknad i Kivik. Men jag tänkte ändå berätta och visa lite bilder därifrån. Det var en kall lördagsmorgon som vi körde neråt. För att slippa stå i kö och vänta hade jag köpt biljetter online som jag sedan fått i ett mail. Enkelt och smidigt tänkte vi. Alla kommer ju samtidigt till sådana här evenemang.

Och visst hade jag rätt. Kön ringlade sig lång, men vi kunde bara glida förbi, fram till ett litet bord där vi visade mailet och så fick vi våra armband. Perfekt!

 

En dag i äppelriket Kivik på Österlen

Marknaden

Precis bredvid havet stod marknadsstånd och torgare. Det mesta av det som fanns till försäljning var av det hantverkare slaget och det var väldigt mysigt att vandra runt här. Mycket att smaka på och att äta. Det fanns honung i olika smaksättningar, stenungnsbakat bröd och sockrade äpplen.

Barnen föll såklart för äpplena. Så det köpte vi. Det blev också varsin hamburgare, med äppelskivor på såklart. Det hade vi aldrig provat, men gott var det.

 

En dag i äppelriket Kivik på Österlen

En dag i äppelriket Kivik på Österlen

Äppeltavlan

Äppeltavlan som har olika motiv varje år. När den avtäcktes måste jag säga att jag kände mig väldigt tveksam till vad den föreställde. Var det en sol, en klippa och ett hav? Eller var det något jag missade? Nix, jag hade rätt. Stenshuvud föreställde det stora konstverket som innehåller ca 35000 äpplen. Vilket arbete! I år är det ju verkligen ett äppelår och inget man behöver snåla med, men annars kan jag nästan tycka att det är lite vanligt att göra koni av mat.

Inne i utställningstältet fanns alla äppeltavlor dokumenterade ända sedan 80-talet. Så roligt att se vilka motiv som avbildats genom åren.

 

En dag i äppelriket Kivik på Österlen

Motiv på äppeltavlan som skapats genom åren.

 

Utställningen

Inne i utställningstältet var det varmt och skönt. Lördagen var fantastiskt fin med strålande sol, men jag måste erkänna att den också bjöd på bitande vind och var riktigt kall. Här inne kunde vi värma oss lite.

Barnen roade sig med att läsa namnen på alla de äppelsorter som finns. Till deras förtjusning fanns det en sort som hette Linda och även en som hette Matilda om jag inte missminner mig. Jag tyckte att det var roligast att titta på äppeltavlan tidigare motiv. Men man kunde även få äpplen som man tagit med sig hemifrån artbestämda och så kunde man handa lite minnessaker.

 

En dag i äppelriket Kivik på Österlen

En dag i äppelriket Kivik på Österlen

 

Mer från Österlen:

 

 

 

 

 

You may also like

Kommentera