Ekologiska val och varors vara eller icke vara… :o)

Två slagna små hjältar. Trötta efter en dag på förskolan och en eftermiddag här hemma med bus och gympaskiva. 
Själv har jag varit i Ihre på utomhuspedagogiken idag. Vi har diskuterat hållbar utveckling och individens ansvar för framtiden. Många tankar väcks och framför allt kände vi alla idag att alla kan göra något mer! Kanske handla lite mer ekologiskt? Kanske frakta sig kortare sträckor under 5km på annat sätt än bilen (ibland iaf)? Kanske äta vegetariskt någon dag i veckan? 
Hittills har jag försökt att handla mat med lite tillsatser i och skippa halvfabrikaten, men ekologiska produkter har vi inte handlat särskilt mycket av i det här hushållet. Men det ska jag försöka att ändra på. Anledningen till varför jag hittills har handlat lite av den här varan finns det nog ingen riktig förklaring till. Antagligen har jag blivit så itutad sedan jag var liten att man ska välja bra kvalité med lågt pris, men att ekologiskt inte var så viktigt. Jag tror iaf att detta är anledningen till att jag utan att reflektera till stor del har gjort mina val efter priset. För om nu en handling slutar på ett par tior mer. Vad gör det i ärlighetens namn? Precis, ingenting. Vi i Sverige har det gott ställt och vi märker nog inte ens av om matkassepriset höjs en aning. 
Några konstateranden från idag som förvånade mig:
 • Hälften av sträckorna vi kör är när vi ska frakta oss 5km eller mindre. Finns det verkligen inget bättre alternativ för dessa transporter? Kanske vi kan minska på dessa resor i alla fall. 
 • Vi i Sverige äter 85 kg kött per person varje år. Galet mycket! Det är  1½ kg i veckan eller två hg per dag. Att byta ut enskata måltider mot vegetariska måltider eller kanske välja ekologiskt kött där djuren inte är uppfödda på sojaprodukter är kanske genomförbart. 
 • Här i Sverige går ca 12% av vår inkomst till mat. Ganska lite och kanske speglar det vår åsikt om mat – inte så viktigt. Dessutom var hälften av dessa procenten mat som snabbmat, godis och läsk! Hu, jag blir mörkrädd. 
När vi talar om kravodlade och ekologiska skiljer det dessutom stort mellan produkter. Coop är överlägset bäst med deras märke Änglamark. Dessvärre gillar jag inte Coop något vidare, men jag måste kanske ge dem en chans? I det här hemmet har vi alltid handlat mycket på Citygross eftersom de har haft så fint och bra svenskt kött. Dock har de inget kravodlat kött. De senaste åren sedan Kvantum byggdes bara en liten bit har det även blivit mycket handlat där, av bekvämlighetsskäl. Men Ica är pinsamt dåliga på ekologiska alternativ jämfört med Coop….
Nu är jag nyfiken!!
Hur tänker ni? Hur handlar ni? Och varför gör ni som ni gör? Var handlar ni? Ligger det någon logik bakom ert val på butik eller är det av bekvämlighetsskäl? Ja, berätta för mig ;o)!!

ekologiska alternativ, kravodlad mat, välja kravodlat, välja ekologiskt

You may also like

6 comments

 1. Ååh vad intressant de låter! Jag vill me gå på sånt! ;-)De e ju ett av mina favvoämnen! 😉 Här handlas de e hel del ekologiskt och ja, Coop e ju helt klart bäst! Tillsatser försöker ju vi me undvika och vissa tillsatser är faktiskt inte tillåtna i KRAV- märkta varor! Men de e ju ett evigt kollande på innehållsdeklarationen..
  Kött är vi verkligen urdåliga på att handla ekologiskt/naturbeteskött tyvärr.. Men det är verkligen mycket godare och absolut nyttigare!! Dyrt säjer min plånbok fast det kanske inte stämmer?
  Just nu funderar min hjärna mycke på barnens kläder och alla ämnen som finns i dom 😮 och plast och schampon, tvålar mm.. Cancerframkallande, hormonstörande, allergiframkallande och miljöförstörande ämnen.. Usch man blir ju mörkrädd..
  Nej detta är verkligen inte lätt men jag tänker att varje sak man gör för miljön/naturen och för sina barn är bättre än inget!
  Kram /Anna

  1. Nej, det är verkligen inte lätt!! Alla krämer och schampo har även jag funderat på. Det känns lite märkligt ibland med alla uttorkande produkter som har en ingredienslista som är flera cm lång och sedan ska man använda återfuktande produkter på det :o).

   Ja, det här med kläder… Nu har ju iaf både Me & I, Polarn och Lindex ekologiska kläder. Känns bra! Jag är verkligen inte bra på det, men jag försöker att minska ner mina inköp. Det känns som att barn av idag verkligen badar i kläder. 1/3 av barnens kläder är nog köpa begagnat också, men det är ju bara en liten del…

   Kram!

 2. Det har funnits Blekingemjölk (vet inte om den finns kvar), men då skickade de blekingemjölken till Linköping för att packas! Då valde jag Skånemejerier istället för den kändes mer rätt!

  Det är inte lätt att göra rätt!

  Kram

 3. Inte helt lätt med att handla rätt! Tycker att många ekologiska varor fraktas så långt och då försvinner ju en del av meningen med ekologiskt så jag kör hellre närodlat än ekologiskt.
  När jag fått Emil (första barnet, när man har mycket tid över) så fick jag för mig att kolla om barnmaten hade svenskt kött, semper körde bara Svenskt kött medan Nestle hade Svenskt kött i allt utom den ekologiska barnmaten för den tillverkades i Frankrike för det var för dyrt i Sverige! O ja man ska laga all barnmat själv på egenodlade grönsaker och grisen man fött upp på altanen, men ibland får man ju fuska lite och då vill man ju ge barnen det som är bäst av det sämsta! Så jag är lite skeptisk till det ekologiska för det är ju inte alltid det bästa.
  Ps. passa dig för Änglamarks ekologiska mjöl. Det är INTE bra att baka på och det går inte alls att göra surdeg på deras rågmjöl!

  1. :o) Du har så rätt. Det är inte lätt att göra rätt! Dina tankar om lokalproducerat instämmer jag i. Men det är ju inte alltid heller så lätt. Här om kring är det inte många bönder som har gårdsförsäljning. Men det har kommit Blekingemjölk!!

   Men om man väljer ekologiska varor följer i vissa fall rättvisemärkningen med… Ok, varorna kanske har fraktats långt. Men de människor som deltog i produktionskedjan kanske inte utsattes för lika många gifter och hade lite drägligare förhållanden. Puh, det här är verkligen svårt!!

Kommentera