Bullbak a lá Berta till skolavslutningen.

Förra veckan var det skolavslutning och vi var ombedda att ta med fika till skolan… Bullar sa barnen och så fick det bli!
Ett par dagar tidigare hade jag experimenterat med just bulldeg tillsammans med Draken Berta och barnen på förskolan. Så detta var ett bra tillfälle att låta även mina barn upptäcka jästens funktion. 
Först gjorde vi en vanlig bulldeg. Ture var förste styrman på assistenten och gasade friskt! Att hålla honom på stolen var stört omöjligt och snutten skulle tvunget vara med. Men han blev lite arg när hela snutten blev nerstänkt med mjöl efter att han kört assistenten på för hög fart :o). 
Matilda och Elis fick göra varsin liten deg. Matilda utan jäst och Elis med. Därefter gjorde vi varsin rund boll av deras deg och lade dem i ljummet vatten i varsitt glas. Sedan fick vi vänta…
Plötsligt flöt degklumpen med jäst upp till ytan! Och sedan började den jäsa… Den blev större och det bildades luftbubblor på dess sidor som sedan sprack och blev till stora hål. Degklumpen som inte hade jäst i sig låg kvar på botten. Lika stor och lika tråkig som barnen konstatrerade… Hade nog blivit törra och hårda böllar av den!! Så jäst ska det vara i bullar, så blir de fluffiga, luftiga, stora och goda!!
draken berta, kemi i förskolan, kemi, hemkemi, fysisk i förskolan, kemiska experiment, laboration för små barn, kemi för barn

Och så blev det skolavslutning… Finklädda och lyckliga barn, strålande väder. Men tyvärr fick vi föräldrar inte vara med för skolan ställde in skolavslutningen. Så trist!! En skola borde ha bättre organisation… Men sommarlov blev det ändå!!

You may also like

1 comment

Kommentera