Budapests pampiga parlament ligger vid Donau och är en mäktig syn

Budapests pampiga parlament ligger vid Donau

Budapests pampiga parlament ligger vid Donau

Att promenera förbi parlamentet i Budapest är en mäktig känsla. Parlamentet är så stort och med dess 96 meter i höjd och 268 m längd känner man sig väldigt liten när man står framför komplexet. 691 rum rymmer parlamentet som är det tredje största parlamentet i i världen och den största byggnaden i Ungern.

Att stå framför byggnaden i dagsljus är häftigt. Men jag måste också tipsa om att gå dit i mörker. Parlamentet är ljussatt och så vackert att titta på i mörker när det är upplyst. Extra vackert är det om man står andra signa Donau vid exempelvis Fiskarbastionen. Pampigt värre.

 

Soldater på vakt

Utanför parlamentet står soldaterna på vakt. Stannar man till där en stund får man både se dem marschera runt lite och vi hade även chansen att få se ett soldatbyte. Vilket marscherande och klacksparkande, men så är det när traditioner och maktdemonstrationer ska bevaras.

 

 

Museét och de gula spårvagnarna

Bakom parlamentet ligger det pampiga museet. Titta på alla statyerna på taket och så spårvagnen i förgrunden. Den här bilden är väldigt symbolisk för Budapests innerstad. Så vackert! Tänk vilket arbete, det var inte gjort i en handvändning utan tog många år att göra och sysselsatte hundratals människor.

 

Budapests pampiga parlament ligger vid Donau

 

Titta spårvagnen! Så symboliskt för Budapest och så vackert med den gula färgen som bryter av mot alla de grå och beiga byggnaderna.

Efter att vi spanat in parlamentets bakdia gick vi runt på framsidan och över vägen för att följa Donaus strandkant. Efter en liten kort promenad hamnade vi vid alla de skor som har

Om man går ner framför parlamentet och följer Donaus kajkant kommer man fram till alla de här skorna som avgjutits i form av skomodeller likt de skor som användes på 1940 talet. De har gestaltats här som ett minnesmärke för alla de tusentals judar som ställdes upp och sköts vid Donaus kaj för att trilla ner i floden av nazisterna.

 

Känslan som sköljer igenom mig när vi står här en en enorm sorg. Hur kunde man behandla människor så här? Hur kunde det gå så långt att man inte ens såg judarna som människor värda att leva. Det är så fruktansvärt att jag inte ens finner ord…!

 

 

 

Mer om Ungern

You may also like

Kommentera