Med bil genom Tjeckien och om att bo i Prag

Med bil genom Tjeckien och om att bo i Prag

Vi lämnade Österrikes alper bakom oss och ju längre in vi kom i Tjeckien, desto flackare blev landskapet. Molnen som tidigare hängt så lågt över berget lyfte nu, regnet försvann och istället möttes vi av sol och värme. Så härligt. Det var även grönt här i Tjeckien så regn hade det kommit här i jämförelse med Sverige som tydligen inte fått en enda regndroppe under de veckor vi varit hemifrån.

 

 

Tjeckien och de lokala vägskyltarna.

Att köra bil i andra länder kan vara lite spännande. Oftast kan man dock förstå vad skyltarna betyder eller varför en trafiksituation ser ut på ett speciellt sätt. Två gånger under vår bilsemester blev vi dock ganska fundersamma. Första tillfället var i norra Tyskland där en cirkulationsplats hade signalljus. I praktiken innebar detta att bilarna i rondellen plötsligt skulle stanna för att ge företräde till bilarna som skulle köra in i rondellen. Kändes väldigt osmidigt.

Andra trafiksituationen som vi inte riktigt kunde tyda var skylten nedan. I södra Tjeckien stötte vi på flera av dessa på en landsväg med långa raksträckor och fin väg. Eventuellt kunde det kanske, kanske vara lite dålig sikt precis när vi körde över ett par backkrön. Där hade det kanske inte varit så lysande att göra en omkörning. Kan det vara detta liemännen varnar för?

 

tjeckien vägskylt

 

Prag

Vi anlände till Prag tidig eftermiddag och landande på ett Lidl innan vi åkte till vårt hyrda boende. Detta är nog den billigaste handling vi någonsin har gjort. Vi plockade på oss lite mat för att kunna göra hamburgare till kvällen, öl, en flaska vin och en liten rom. Det åkte också ner en del frukostmat, frukt och en påse chips. Allt tillsammans betalade vi strax över 300 svenska kronor för. Vi tittade lite förvånat på varandra och konstaterade att här är det billigt att leva om man kommer från Sverige med en normallön.

 

 

Boendet

Efter att ha försett oss med lite mat körde vi till lägenheten vi hyrt. När vi bokade ville vi gärna bo lite utanför stadskärnan för att enkelt kunna köra bil och parkera. Valet föll därför på en lägenhet i Prag 5, ca 7 km utanför centrum.

Lägenheten var en rymlig tvåa som var helt nyrenoverad och superbräsch. Även här hade priset gjort oss positivt överraskade. För två nätter fick vi betala drygt 630 kr. Tror faktiskt att detta är det billigaste boende jag bokat om man bortser från ett par vandrarhem i Tyskland för snart tjugo år sedan. Att bo fem personer för 300kr/ natten är imponerande billigt och jag hittade detta boendet via Airbnb. Vill du registera dig på Airbnb och gör det via min länk får du 360 kronor rabatt på din första bokning.

 

Barnen var mest imponerade av handskarna som var vikta som svanar :o).

Med bil genom Tjeckien och om att bo i Prag. Airbnb Tjeckien

Kvällen avslutades med hamburgare med världens bästa <3.

Nedan får ni en liten flykt av badrum och kök. Allt var både fräscht och rent.

Med bil genom Tjeckien och om att bo i Prag. Airbnb Tjeckien

 

Mot city!! Här kommer vi Prag.

Efter att ha vilat upp os en hel eftermiddag/ kväll i Prags förort med mat, fotboll, fri tillgång till wifi och lite läsning (olika intressen, ni vet ;o)) var vi redo för en dag i centrum. Efter att ha försökt att titta lite på de kartor som låg i lägenheten och studera vilket färdmedel som var enklast gav jag upp och slog i google maps istället. Snabbt och enkelt fick jag upp alternativ med både buss och spårvagn. Har ni inte testat att färdas med Google maps kan jag verkligen tipsa om det. Man får upp alla byten, vilka nummer bussarna har, byten till tåg/spårvagn, alla stationer osv. Så smidigt att både följa var man är och hur man ska ta sig fram i okända städer. Vi valde spårvagnen och tog en kort promenad dit.

 

Att inte kunna landsspråket…

Väl på stationen växlade vi till oss lite småmynt och så skulle vi ”bara” köpa en biljett för att kunna hoppa på. ”Bara” var inte så bara visade det sig. I många länder står allmän information även på engelska, annars kan man kanske i bästa fall lista ut lite av vad det står på det inhemska språket. Här var det totalt omöjligt. Tjeckiska är tydligen inte något vi har talang för. Lars haffade en kvinna och försökte få hjälp, men hon hade ingen aning om hur automaten fungerade trots att hon var tjeckiska. Enligt henne var det smidigare med sms-biljett. Efter många provturer lyckades jag hitta ett sätt där jag såg att ett ord ändrades och i kombination med pristabellen lyckades jag förstå att det ena betydde barn och det andra vuxen. Så efter en kvarts fixande stod vi där med fem biljetter och kunde kliva på.

 

Med bil genom Tjeckien och om att bo i Prag. Airbnb Tjeckien

Med bil genom Tjeckien och om att bo i Prag. Airbnb Tjeckien
 

 

För den som inte orkade ta sina apostlahästar runt Prag finns det möjlighet att betala för att få åka en tur runt staden och njuta av omgivningarna. Fina bilar.

 


Fem minuter senare åkte vi in i city och kunde kliva av strax innan Karlsbron.

Mer om Tjeckien här:

You may also like

Kommentera