Bästa ruinbarerna i de judiska kvarteren i Budapest

Bästa ruinbarerna i de judiska kvarteren i Budapest

Budapest är en stad av kontraster. Alla de pampiga storslagna byggnaderna i centrum, men går man lite utanför upptäcker man de judiska kvarteren. Här bodde ungefär 200 000 judar innan andra världskriget bröt ut. Under krigsåren  deporterades många judar till Auschwitz medan andra sköts vid Donaus flodkant. 1944 blev området ett getto. Idag kämpar en engagerad, men återigen förföljd minoritet för att behålla den identitet som präglat och präglar Pests distrikt 7. Här finns kosherrestauranger, bagerier, skolor och här är också Europas största synagoga som rymmer 3000 besökare belägen.

 

De judiska kvarteren präglas idag av en speciell stämning  och idag är området det hetaste nöjesdistriktet i Budapest. Hit kommer både turister som ungrarna själva för att besöka kafé, hippa inrednings- och modebutiker  och ruinbarer på de trånga gatorna. Ruinbarer finns det gott om.

 

En del har byggts upp i slitna lokaler med hjälp av inredningen som redan fanns där. Andra är spartanskt uppbyggda på bakgårdar med loppisfyndade möbler. Här öppnar de upp när vädret tillåter och det känns nästan mer som en bårdfest än som att man befinner sig på krogen.

Köleves Kert

Under föregående dag gick vi förbi den här lilla bakgården med det höga staketet och alla de färgglada stolarna. Då var vi på väg mot centrum och vi hade inte riktigt med i vår tanke att dyka in på en liten drink. Men under lördagskvällen var jag väldigt sugen på just den här ruinbaren. Dock var mitt lokalsinne lite svajigt och det slutade med att vi faktiskt fick gå två gator bakåt för att till slut hitta rätt. Men så vält det var.

Musiken och ljusskenet från de färgglada lamporna flödade och vi beställde ett par Cuba libre, Mojito och deras egna lemonad med fräscha bär i som spetsades till med lite… Det var en väldigt ljum och skön kväll. Men från nästan klar himmel kom det ett galet åskregn och lite muller och blixtar på det. Vi hade haft turen att hitta sittplatser som hade ett litet halmtak över så vi satt kvar och kände hur vattnet stänkte bara ett par decimeter ifrån oss. Lika plötsligt som regnet kommit drog det bort. Vi kunde dricka upp och strosa hemåt.

 

Ruinbarerna judiska kvarteren budapest

Ruinbarerna judiska kvarteren budapest

Bästa ruinbarera i de judiska kvarteren i Budapest

Bästa ruinbarera i de judiska kvarteren i Budapest

 

Motsvarande ruinbar fast inomhus i ett litet hål i väggen

En annan dag slank vi in på den här lilla puben som verkade ha öppet från morgon till kväll. Utbudet var ganska magert egentligen. De hade lite ”shots” som jag egentligen inte vill kalla shots eftersom det mest var ren sprit. Så fanns det Cuba libre och Vodka Soda. Vodka Soda var en enkel drink på vatten och ramlösa upptäckte vi ;o). Det gick ju att dricka det också även om vi föredrog Cuba libren som for övrigt kostade 600 Forinter eller motsvarande 20 svenska kronor och då fick man tom behålla resterade läsk i flaskan som inte fick plats i grogglaset. Snacka om valuta för pengarna :o).

 

 

Mer om Budapest:

You may also like

Kommentera