Årets första pepparkaksbak

Idag skulle jag vilja be den som skapade arbetstidslagen att ta sig i baken ;o). Det snackas än hit och än dit om raster och luncher. Men hur ser verkligheten ut? Vem tar över medan man själv rastar, eller sätter man verksamheter på ”paus” under tiden?
Idag jobbade jag 06.15-13.30 utan en barnfri minut. Förlåt, nu ljuger jag naturligtvis! Jag klämde ju faktiskt in ett toalettbesök vid 9.15 precis innan pulkbacken och så kikade jag mig i spegeln i 30 sek efter att ha haft mössa på mig halva förmiddagen. Därefter åkte jag för att hämta hem barnen, servera mellanmål, bakade pepparkakor, förhörde läxor medan jag torkade av köket och bakade av sista plåten kakor i ugnen. När klockan var 17.30, maken fortfarande inte kommit hem och barnen började fråga efter middag. DÅ, i sanningens minut… DÅ hade jag tacksamt tagit emot en lunchrast. Men tänk, jag kunde inte trolla med knäna här hemma heller. Likväl som jag inte klarar av det på jobbet. Nu är det kväll. Rumpan har landat i soffan och där ska den stanna tills det är läggdags.
Pepparkaksbaket var lugnt idag! Mycket lugnare än julbaken har varit på flera år. De senaste åren har baken varit bitvis hysteriskt, men i år kändes det som att vi alla fyra var sansade och lugna hela tiden. Det är inte så dumt att barnen växt till sig lite och går att resonera lättare med. Dessutom lyssnade vi på underbar julmusik medan vi bakade och Matilda älskade både Carolas och Jöbacks röster. Det var till och med så att julstämning infann sig!!
Slutligen hamnade pepparkakorna i Karin Mannerståls burkar som jag fyndade i Kosta för några somrar sedan. När vi tog ner burkarna i går började Ture prata pepparkakor direkt, så för barnen är dessa starkt förknippade med figurer i alla dess former som doftar kryddor och jul. Shit, det här är stort! Vi skapar jultraditioner och barndomsminnen….
———————————————————————————————————–
Pepparkaksdeg

3,5 dl ljus sirap
7 dl strösocker
500 gr extrasaltat smör
2 ägg
5 tsk malda nejlikor
3 tsk kanel
2½ tsk malda pomeransskal
20 dl vetemjöl
3½ tsk bikarbonat
  • Koka upp sirapen, blanda i socker och smör och låt allt sedan svalna. 
  • Tillsätt ägg, kryddor och bikarbonat. Till sist mjölet. 
  • Låt vila över natten eller ett par dagar innan du bakar. 

Baka i några minuter i ugn ställd på 200 grader.

———————————————————————————————————–
pepparkaksrecept trådig ljusstake ikea skansens pepparkakor karin mannerstål plåtburkar julburkar pepparkaksburkar

You may also like

1 comment

  1. Känner igen dina dagar… Dock får jag iallafall en halvtimmes rast mitt på dagen… Men från 6:55 till 16:15 så är det fullt ös och när man kommer hem så önskade man att man var rik som ett troll så att någon hade städat och lagars mat åt oss… Man vill hinna med så mycket som man inre gör… Dagarna försvinner på ett kick:)
    Kraaaam K

Kommentera