Äppelpaj eller smulpaj för den som vill…

Elis och jag bakade äppelpaj/smulpajtill Matilda som har halsfluss. Halvkass och soffliggandes var hon ändå nyfiken på vad det var för gottis som vi kokade ihop i köket. Elis svar löd:
– Ja, först tog mamma en stor klump smör och tre mått havregryn. Lika mycket mjöl tog hon också. Sen tog hon pyttelite socker och så körde vi i maskinen. Men det blev inte så bra deg så vi fick ta i lite smör till och mycket socker till, nästan en deciliter. Sedan lade vi bara degen över äpplena!!
Och han hade ju helt rätt! Smulpaj bakar jag aldrig på recept utan lite på en höft. Denna gången hade vi ganska mycket smör och då blir det lite knäckig deg:
– ca 200gr smör
– 3 dl havregryn
– 3dl vetemjöl
– 1 dl socker. 
Skala och skiva äpplena och lägg underst i formen. Smula degen ovanpå med hjälp av fingrarna. In i ugnen på ca 200 grader tills degen har fin färg. Tror att pajen stod ungefär en halvtimma. 
smulpaj med äppel och äppelpaj

You may also like

1 comment

  1. Hej jag har varit här och läst om din äppelpaj som jag prövade igår kväll. Otroligt god paj som jag kommer att göra fler gånger så uppskattad av både mig och sambon! Så detta kommer absolut göras om! 🙂

    Mvh Jimmy

Kommentera