Alla tycker vi olika!

Igår kväll var jag på föreläsning som handlade om den reviderade läroplanen som tas i bruk den 1/7. Intressant, och naturligtvis snurrar tankarna lite som det alltid gör när man varit på föreläsning. Till skillnad från inspirationsföreläsningar så är detta icke förhandlingsbart! Läroplanen ska följas och det är dags att börja fundera på hur vi vill arbeta.

Men en sak funderar jag särskilt över… Föreläsaren diskuterade förskollärares syn på förskolan och hon delade in oss i tre grupper. De omvårdande, de kunskapsinriktade och de personlighetsutvecklande. Av dessa var en klart att föredra och de andra var lite ”fy fy”. Själv tror jag att en kombination är ganska bra. Självklart ska barnens jag stärkas och med det tilliten till sig själv, empati och respekt för medmänniskor samt lusten, viljan och nyfikenheten till att vilja utvecklas. Men i förskolans begynnelse var förskolan ett komplement till hemmet medan föräldrarna arbetade, vilket det till viss del fortfarande är. Omvårdnaden kan vi inte ta bort helt, inte heller all kunskapsinriktad inlärning. Att barn och föräldrar känner sig trygga och trivs är nog så viktigt!

Hur har ni det på er förskolor? Vad tycker ni är viktigast i valet av förskola och vilka aktiviteter uppskattar ni särskilt mycket?

You may also like

4 comments

 1. Elin – Nej! Fy så trist!

  Kaatzi – Vad roligt att de är strukturerade! Jag gillar också att arbeta så att varje dag har en aktivitet och där barnen är indelade och grupperade -ordning och reda. På så vis blir det av och alla i personalen är inställda på samma aktivitet. Nackdelen är väl kanske att barn som alltid är ledig en bestämd dag missar den dagens aktivitet.

  Lisa – Du har så rätt! Förskolan är ju bara en del i barnens liv. Därför är det jätteroligt att få höra om barnens liv utanför förskolan. Men där är även föräldrarna väldigt olika -vissa är väldigt pratglada och andra som musslor :o). Åldersindelat är som du skriver väldigt vanligt just nu, iaf att man skiljer på små- och stora. Kanske samarbeta inom huset mellan avdelningarna mer?

  Vad roligt att ni ville delge med lite föräldraåsikter! Tack!

 2. Så.
  Nu har jag funderat i ett dygn över vad jag tycker är viktigt när mina barn ska börja på förskolan.
  För mej betyder det oerhört mycke om personalen vet vad jag heter å vad jag jobbar med å vilka andra personer som är viktiga för mina barn.
  Att de liksom kan förmedla å bekräfta lite av mina barns "riktiga liv" utanför förskolan om du förstår hur jag menar? Viggo är ju stor nog att prata om det själv, men för Leos del känns det viktigt för mej.
  Såklart vill jag få en liten respons när jag hämtar om hur mina barn haft det under dagen utan en massa gnäll om saker jag ändå inte kan påverka från jobbet(som det var när viggo började. :S) Dåligt samvete har jag redan å det behöver inte späs på.
  Jag förstått att barnen delas in väldigt mycket efter ålder just nu, det tycker jag är lite synd för det är mera spännande om de får lära sej av varandra.
  Jag vill att förskolan ska erbjuda det jag inte kan när jag är på jobbet, stimulans med det som barnen tycker är roligt, uppmuntras till lärande å gärna utevistelse så jag slipper ha dåligt samvete för att vi inte hinner ut på kvällen.
  Åååå så flummigt det blev, men du kanske kan få ut något av det? 😀

 3. På Lukas förskola arbetar personalen temainriktad efter de 100 språken. Tre dagar i veckan har de fasta aktiviteter för alla barn. På Lukas avdelning delas barnen in i tre grupper. En grupp är i ateljen och skapar, en gör teater och använder sig av rytmik och sista gruppen är en utegrupp där de får upptäcka vatten, lera, sand, plantera o.s.v

  Jag är jättenöjd med deras arbete och barnen lär sig mycket!

  Viktigast är dock att Lukas trivs så himla bra som han gör. Så länge han trivs så trivs jag. Sedan kan jag ju ha krav och önskemål, men jag tycker faktiskt att det är över förväntningarna. Det är barn nummer 3 vi har på denna förskola. Och all personal har fortbildat sig och hänger med och håller sig uppdaterade.
  Det blev långt!

Kommentera