8 tips när du besöker New York – Vad får man inte missa?

8 tips när du besöker New York

Det finns vissa upplevelser och ”things to do” som man bara måste uppleva om man åker till New York. Här kommer åtta måste enligt mig. Kanske håller du med, kanske inte. Du kanske har dina egna ”måsten”. Dela gärna med dig i sådana fall :o).

1. Besök minst en park

De här gröna platserna mitt i den stora staden är verkligen oaser. Bästa parken är enligt mig Central Park som även bjuder på Behesda Terrace & Fountain.

Bethesda Terrace i Central Park- där Blair och Chuck gifte sig i Gossip Gils.
Bethesda Terrace and Fountain

 

2. Köp tunnelbanekort

Att köpa ett tunnelbanekort är bland det bästa man kan göra i NY. Du sparar benen och kan åka lite kors och tvärs som du vill under staden. Korsandet och tvärandet betyder att du kommer att hinna mycket mer än om du promenerar till allt.

Andra fördelen med tunnelbanan är att du kommer att se massor! Först och främst kommer du att se vyer i tunnelbanorna och träffa folk som du garanterat kommer att minnas. För det andra kommer du från tunnelbanan utanför Manhattan som går ovan jord att få se vyer över New York. Läs mer om tunnelbanan HÄR.

tips NY Nyc, new york
Smith 9th station i Brooklyn

 

3. Stig upp tidigt på morgon

Att se solen stiga upp och ge det där varma mjuka ljuset över staden är fantastiskt. Samtidigt som solen stoder upp vaknar människorna och börjar myllra. Skolbussarna kör, vägarbetena fylls med arbetare och donutsvagnarna ställs fram i varje gathörn. Passa på att ta en kaffe och dunut. Stanna upp och se alla människorna som är på språng. Det är härligt att vara en del av allt det stora…

 

4. Njut av mörkret och kvällarna

Stanna uppe och och se mörkret sänka sig över staden. Times Square är häftigt i mörker. Likaså att se Manhattans Skyline. Man kan inte få nog av mörkret och att lysen.

Times Square vid Broadway på Manhattan
Reklam för kommande biopremiärer

 

5. Besök minst en strand

New Yorks stränder är långa, vita och väldigt härliga. De har även långa promenadstråk ovanför sanden där man kan promenera flera kilometrar och bara njuta. Vattnet är ofta varmt ända in i oktober. I Brooklyn har stränderna både nöjesfält och matställen i anslutning till stranden. I Queens på Rockaway finns det möjlighet att utnyttja de stora vågorna och få lära sig att surfa till ett väldigt rimligt pris. Ja, ni hör! Minst en strand är ett måste!

Rockaway beach Queens New york surfa

 

6. Titta på staden från ovan

Att se ner på den här maffiga staden är häftigt. Hudson river i väster och East river i öster. Det är kanske först från ovan som man förstår hur litet och välfyllt Manhattan faktiskt är.

Ibland kan jag tycka att det är konstigt att den här lilla halvön ens kan existera. När the twintowers (worldtrade center) byggdes var de tvungna att skapa en sorts murad och förstärkt bassäng under tornen. Detta skulle skydda tornen från att Hudson river skulle tränga in och sänka dem med tanke på deras tyngd.  Så är Manhattan väldigt utgrävt under marken för att både tunnelbanor och tåg ska kunna fara under staden. Som sagt var; imponerande att så mycket kan trängas ihop på liten yta.

tips new york ny

 

7. Besök fler stadsdelar än Manhattan

Manhattan är häftigt, men våga åk utanför. De andra statsdelarna har mycket att erbjuda. Brooklyn är fantastiskt ex. Kanske ett besök i Brighton beach där ryska är språket man hör mest? Affärerna skyltar på ryska, maten som säljs är till stor del rysk husmanskost och priserna på frukt och grönt är fantastiskt billiga.

Ryska kvarteren i Brighton beach, brooklyn

 

8. Se Manhattan från andra statsdelar

Att se alla skyskrapor och byggnader trängas på den lilla halvön gör sig bäst på håll. Åk Med Staten Islands ferry eller ta en tur till Brooklyn Hights för att njuta.

Dumbo Brooklyn heights Manhattan skyline
Manhattans skyline och Frihetsgudinnan precis innan solen går ner.

 

You may also like

Kommentera