5 tips när du planerar en resa till New York

Dumbo Brooklyn heights Manhattan skyline

Planera resa till New York

Om man (som jag) gillar att ha koll har jag skrivit ner en liten lista på saker som kan vara bra att ha koll på. De kommer från min egen lilla checklista som jag skapat och fyllt på efterhand. Även om man inte gör allt eller tycker att allt känns nödvändigt tycker jag att det känns bra att ”välja bort”. Då har jag iaf gjort ett medvetet val. Att stå med skägget i brevlådan och inte ha koll… ja, där hamnar jag ändå så snurrig och glömsk som jag är ;o). Därför är jag glad över allt som jag kan ha kontroll på….

 

1. Alla papper och dokument

Vilka dokument man vill ha utskrivna är ju verkligen en smaksak. Jag gillar att ha både resedokument så som flygresan och hotell/boende utskrivna. Andra tycker att det räcker att ha dem online eller sparade på telefonen.

Oavsett hur du väljer att göra, kom ihåg att registrera din boendeadress i infon om dig på flygbolagets webbsida.

Dokument som kan vara bra att ha koll på och eventuellt skriva ut:

 • Flygbiljetter
 • Boendeinformation
 • ESTA. Om det strular kan det vara bra att ha en kopia eller i alla fall ID-numret på ansökan tillgängligt.
 • Försäkringsdokument från försäkringsbolaget. Detta bär jag med under hela resan så att jag och familjen kan få sjukvård om vi skulle behöva.
 • Parkeringspapper/ QR-kod till parkering på flygplatsen?
 • Bro-biz för att ta sig över Öresundsbron till flygplatsen?
 • Denna gången flög vi från Köpenhamn och därför hade jag även med mig EU:s sjukförsäkringskort (beställas via försäkringskassan). Detta ger fri vård inom EU-länderna och kan vara bra att ha med sig om man startar resan från ett grannland eller mellanlandar i ett EU-land.
 • Ibland är det bra att ha någon form av karta eller tunnelbanekarta. Beror lite på hur man tänker resa och vilken koll man vill ha.
 • Lapp med viktiga telefonnummer. Vilket SOS nummer används i landet? Om barnen ska med, har de koll på landsnummer hem till Sverige? Andra kontaktpersoner och telefonnummer som kan vara bra att ha med?

 

Pass

Självklart, men bör även nämnas. När man reser till USA behöver passet INTE vara giltigt 6 månader efter hemkomsten, vilket annars krävs vid resor till länder utanför EU. USA och Sverige har en överenskommelse som säger att det räcker att passet gäller över inresan. Behöver man nytt pass medan man är i USA går det att skaffa på den svenska ambassaden, men om man bara är på en kort semester är det ju smidigast att skaffa innan utresan. Här kan du läsa mer om detta undantag; https://se.usembassy.gov/visas/visa-waiver-program

 

When traveling on the Visa Waiver Program a general rule is that the passport has to be valid for 6 months after the return from the US. Please note that Swedish passports have a country-specific agreement and are excepted from the six month rule and can be used as long as the passport validity covers the whole stay in the US. On the State Department website you can find the full list of countries with country-specific agreement.

 

ESTA

För att komma in i USA krävs det att du har ett godkänt ESTA. Detta kan du ansöka om senast 72h innan avresa. Om du inte får ESTAT godkänt måste du ansöka om ett visum.

Här gäller det att ha ögonen med sig. Gå in på US Custom and Border Protektions sida, upprättad av the Goverment. Då betalar du rätt pris och kommer billigast undan. Det finns många aktörer som har utvecklat en tjänst där de ansöker om ESTA åt dig och för det tar de bra betalt. Många av dessa sidor som förmedlar sina tjänster använder dessutom samma färger och typsnitt på sina web-sidor som originalsidan så det är lätt att man av misstag registrerar sig på fel.

 

Mot Manhattan

 

2. Appar

 

Ulmons New York app är ovärderlig. Utan att vara uppkopplad har du tillgång till karta över staden, gps över var du befinner dig, alla sevärdheter, restauranger, färjor m.m. Stjärnmärk det du vill spara. Du kan även se var i stan du befinner dig och hur du rör sig när du har appen igång. Så smidigt!

NYC Subway – Metron/ Tunnelbanan/ Subway´n. Kärt barn har många namn. Här hittar du kartan och kan söka resväg om du önskar. MTA informerar också om bland annat kommande underhållsarbete.

UD resklar – En ”bra att ha app”. Här finns mycket bra fakta om landet du ska resa till, checklistor och länkar till bra information. Man kan även anmäla sig till svensklistan på Swedenabroad här under den tiden som man är på resa. Om det skulle uppstå någon form av krissituation i landet kan UD snabbt kontakta och informera.

TripAdvisor – Vad har andra resenärer sagt om turistattraktioner och restauranger? Ibland kan det vara bra att kolla för att se om det är värt att lägga tid och pengar på en aktivitet.

Google maps – Ladda ner kartor som du vet att du kommer att få användning för. På så vis kan du använda dina kartor även om du är offline. Enda skillnaden är att du inte kan se om det har hänt en olycka någonstans eller om det har blivit en köbildning. Men den informationen klarar man sig oftast utan.

Uppdatera telefonnummer – Nödnummer inom landet, ICE kontakt osv.

3. Flygresan

Ladda ner serier på Netflix

På de flesta flygplan finns det skärmar till varje säten där man kan titta på film och spel lite spel. Men när man flyger långt kan det vara skönt att titta på något som man vill se. Att ladda ner filmer och avsnitt på ex. Netflix kan därför vara smart.

När du sedan flyger hem kommer du att upptäcka att Netflix i USA har ett gigantiskt utbud jämfört med Sverige. Så härligt att kunna ta del av detta utbudet och ladda ner lite godingar.

 

Spotify

Ladda ner dina spellistor så att du kan lyssna på dem offline. Så skönt när man vill slumra till en stund och slippa att lyssna på bullrande motorer.

 

Penna

En penna är alltid bra att ha med sig. Ibland är det skönt att kunna anteckna något på riktigt eller skriva ner en minnesgrej. Att anteckna i mobilen är inte riktigt samma sak enligt mig. Dessutom kan man ibland behöva spara lite på mobiltelefonens batteri när man är iväg och då kan de vara bra att kunna anteckna lite med en penna.

Reser du till USA behöver du dessutom fylla i ”the blue form” på flygplanet så att du har den redo när du ska gå genom tullen. Då är det skönt att slippa låna och stimma omkring.

 

Vatten och mat

Visst finns det att köpa mat och dryck på flygplanet. Det går fin fint, även om det är dyrt. Samtidigt så är det så himla skönt att ha med sig mat som man verkligen vill äta ;o). Att slippa ”ta något” för att det som man egentligen vill äta inte finns tycker jag är så tråkigt. Och att sedan få betala överpris känns trist.

När du har gått igenom säkerhetskontrollen kan du fylla din vattenflaska med vatten så har du tom det med dig. Andra saker som jag tycker är gott att ha med mig på en långresa att äta är smörgåsar, frukt, grönsaksstavar, lite godis och kanske något fikabröd om man behöver piggna till innan landningen.

 

Sovkudde och sjal/filt

Inget måste tycker många. Men jag tycker absolut att jag har lättare att sova skönt (och länge) med en bra uppblåsbar kudde. Jag tycker också att det ibland blir lite kallt på flyget under natten och då är det skönt att kunna värma sig under något. Vill man kan man ju ta med en tunn och lätt fleecefilt. Jag brukar vara lite förutseende och ta med en tunn, men väldigt stor sjal. På så sätt kan jag ha den på mig under incheckningen och så behöver den inte ta plats i handbagaget. Värmer gott om man väljer en med varm material.

 

Att ta sig från flygplatsen
Att ta sig från JFK

4. Att ta sig från flyplatsen

 

 • Taxi – Oftast lite billigare om man ringer flygplatsens taxi. Annars är det bara att hopp in i första bästa ;o). Så maffigt att ta en taxi och se Manhattan möta Skylinen. Helt klart bästa sättet att anlända.

 

 • AirTrain och tunnelbana – Airtrainen är lättillgängliga och går runt JFK hela tiden. De har två ändhållplatser där du kan byta till tunnelbana (Jamaica eller Howard beach). Enkelt och smidigt. På lite drygt en timma är du uppe på Manhattan.

 

 • Transfer – Vill du bli upplockad av en transfer som kör dig och andra människor till er destination fungerar det bra. Själv vill jag ha friheten och tycker att det bara är drygt att behöva anpassa sig till andra.

 

 • Limousin – Vill du glida in kungligt och möta NYC alla skyskrapor… Då är det Limo som gäller. Men ta med stora plånboken ;o).

 

Airtrain som cirkulerar runt flygplatsen.

 

Planera resa till New York
Taxi genom Queens

 

5. Hitta i NYC

Avenyer och Streets

Att hitta på Manhattan är lätt. Alla gator/ streets är numrerade från 1 i söder och uppåt ju längre norrut du kommer. Avenyerna börjar i öster och numreringen stiger när du promenerar västerut. Så för att hitta anges ofta både street och aveny och då vet du exakt var du ska. Många tunnelbanestationer heter ex. 34th street, vilket talar om att den stannar på just 34:e gatan. Enkelt och lätt.

 

Central park

Central Park är stort och det kan vara klokt att ta en bild på kartan över parken innan du går in. Men om du ändå vill ha lite koll utan att stå och lokalisera dig på karta eller i Ulmons app är det enklaste tipset att kika på lyktstolparna.

Titta på lyktstolparna, där sitter en platta med en numrering på. Ibland är plattorna silvriga, men ofta är de övermålade. De fyra siffrorna kan vara exempelvis 6136. De två första siffrorna anger i vilken gatuhöjd du befinner dig på, i detta fallet i höjd med 61st street. 36 är ett jämt tal och då är du på östra sidan av parken. Hade de två sista siffrorna varit ett udda tal hade du varit på västra sidan.

Tunnelbanan

Tunnelbanan är lätt och så smidig om man vill vila fötterna och transportera sig en bit. Jag har skrivit ett eget inlägg om den HÄR.

 

Planera resa till New York

You may also like

Kommentera